EP industriecommissie stemt voor 40 procent energie-efficiëntie

De Europese Commissie voor Industrie, Onderzoek en Energie (ITRE) stemt voor nieuwe eisen die lidstaten verplichten om in 2030 40 procent energie-efficiënter te zijn. Het aandeel hernieuwbare energiebronnen moet tegen die tijd in de hele EU met 35 procent gestegen zijn. 

De Commissie voor Industrie, Onderzoek en Energie (ITRE) stemde dinsdag nipt voor het aanscherpen van de maatregelen om de energie-efficiëntie te vergroten: het voorstel om lidstaten te verplichten in 2030 40 procent energie-efficiënter te zijn, haalde het met 33 stemmen voor en 32 tegen. Een niet-bindend compromis om het aandeel hernieuwbare energie met 35 procent te laten stijgen, haalde een ruime meerderheid. De voorgestelde maatregelen van het ‘Clean Energy for All Europeans’-pakket moeten ertoe leiden dat de kosten voor de consument dalen en de continuïteit van de energievoorziening wordt verbeterd.

‘Goedkoop en effectief’

De D66 en GroenLinks europarlementariërs Gerben-Jan Gerbrandy en Bas Eickhout zijn enthousiast over de nieuwe doelstellingen voor energie-efficiëntie, laat persbureau ANP weten. ”Zowel met het oog op klimaat als op energieafhankelijkheid is energiebesparing verreweg de goedkoopste en meest effectieve oplossing”, zegt D66’s Gerbrandy. Bovendien zijn hoge doelstellingen nodig om minder afhankelijk van het gasmonopolie van Rusland te zijn, denkt hij.

Het voorstel om het aandeel hernieuwbare energiebronnen toe te laten nemen, valt veel ‘groene’ europarlementariërs tegen. Aanvankelijk werd ook hier een doelstelling van 40 procent met bindende doelstellingen voorgesteld, maar dat bleek politiek onhaalbaar. Critici noemen het resterende compromis van 35 procent met uitzonderingen een tandeloos voorstel. Mede doordat de prijs van hernieuwbare energie gedaald is, stemden ook veel oud-tegenstanders voor. Het voorstel kreeg 43 stemmen voor, en 14 tegen.

18 december bespreekt de ministerraad de voorstellen. Naar verwachting worden ze begin volgend jaar aan het hele parlement overlegd, voordat ze wettelijk bindend worden.

Brexit

Voorafgaand aan de zitting heeft ITRE al een onderzoek laten uitvoeren naar de invloed die de Brexit kan hebben op het Europese energiesysteem. Burgers en bedrijven zullen daar niet veel van merken, concluderen de onderzoekers. Zowel de EU27 als de Britten hebben belang bij een geïntegreerde energiemarkt, maar ook zonder de Britten lijkt de EU in staat haar gezamenlijke markt te voltooien, haar klimaat- en energiedoelstellingen te bereiken en voldoende grondstoffen daarvoor te garanderen. Wel vragen de onderzoekers extra aandacht voor de invloed van Brexit op het Ierse energiesysteem.

Gross Uk natural gas imports and exports (gaseous state, in bam), from ‘The Impact of Brexit on the EU Energy System‘, november 2017

Bronnen:

  • Euractiv, 28 november 2017, ‘MEPs vote for stronger EU efficiency and renewable energy targets’
  • Nu.nl, 28 november 2017, ‘Europese Unie moet 40 procent energiezuiniger zijn in 2030’
  • European Parliament, 24 november 2017, ‘Upcoming votes in ITRE’
  • European Parliament, november 2017, ‘The Impact of Brexit on the EU Energy System

Beeld: Gross Uk natural gas imports and exports (gaseous state, in bam), EP/ ITRE November 2017

Foto: Europees Parlement, publiek domein

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.