Deforestation, free photo via pixabay CC0

EP: verbod op palmolie, maar bomen stoken mag

Ontbossing

Het Europees Parlement wil het gebruik van palmolie vanaf 2021 verbieden, en bevriest subsidies voor ‘slechte’ biobrandstoffen zoals voedingsgewassen. Finland en Zweden zouden druk hebben uitgeoefend om te voorkomen dat ook het verstoken van hout in kolencentrales beperkt werd. 

Dat bleek woensdag in Straatsburg, waar het Europees Parlement stemde over wetgeving waarmee de EU wil voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. Om dat te bereiken, wil het parlement 35 procent meer energiebesparing en 35 procent meer hernieuwbare energiebronnen in 2030. De 35 procent is een reductie van hun oorspronkelijke inzet van 40, omdat de EU-lidstaten veel minder ambitieuze doelen willen. Ook striktere regels voor de bijstook van bomen in kolencentrales blijven uit. Finland en Zweden hebben druk uitgeoefend om dat te voorkomen, zegt Luxemburgse Groene Claude Turmes in het FD.

Ontbossing

Op korte termijn leidt het verstoken van biomassa tot meer CO2 uitstoot dan steenkool, benadrukken tegenstanders. Voor boom voldoende gegroeid is om die CO2 gecompenseerd te hebben, gaan immers vele jaren voorbij. Het vernietigen van het ecosysteem waartoe de boom behoorde, is vaak definitief. Voor het herstel van een relatief ongerept systeem als een regenwoud, wordt uitgegaan van minimaal 500 jaar.

Tropische wouden worden niet alleen voor het hout of biobrandstoffen ontbost, maar ook voor het voeden van snelgroeiende stedelijke elites. Jaarlijks worden miljoenen lokale boeren van hun land verjaagd om plaats te maken voor grootschalige landbouw voor de export. Zulke gemeenschappen eindigen vaak in de periferie van de stad of in vluchtelingenkampen, waar ze afhankelijk zijn met voedselhulp, die van oudsher bestaat uit landbouwoverschotten uit de landen waar hun export heen gaat.

Lees ook:

Bekijk het debat terug op de site van het Europees parlement

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.