European Parlement, by Ash Crow (Own work), CC BY-SA 3.0

EP wil 35 procent meer energiebesparing en duurzame energie in 2030

European Parlement

In 2030 moet het energieverbruik in de Europese Unie minimaal 35 procent zijn gedaald en ten minste 35 procent van de energie duurzaam worden opgewekt, vindt het Europees Parlement. Het parlement moet nu in onderhandeling met de EU-ministers die percentages van 30 en 27 procent voldoende vinden.

De stemming van het parlement volgt op de stemming van haar commissies voor Industrie (ITRE) en voor Milieu (ENVI). Eind november stemde ITRE al voor nieuwe eisen die lidstaten verplichten om in 2030 40 procent energie-efficiënter te zijn. Daarnaast stemde het in met een compromis dat stelt dat het aandeel hernieuwbare energiebronnen tegen die tijd in de hele EU met 35 procent gestegen moet zijn, maar daarbij veel uitzonderingen maakt.

CO2-neutraal in 2050

Samen met de commissie voor Milieu (ENVI) stemde ITRE in december bovendien in met het streven naar CO2-neutraliteit in de Europese Unie in 2050. De commissies willen dat de EU de doelstelling in wetgeving vastlegt en lidstaten verplicht om nationale strategieën te maken om dat te bereiken. Wetgeving voor de hele ‘governance of the Energy Union’ moet in 2021 afgerond zijn.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.