EPZ: ‘Noodstroomvoorziening kerncentrale Borssele is in orde’

19 mei 2016De noodstroomvoorziening in de kerncentrale in Borssele is in orde, aldus EPZ. De exploitant reageert hiermee op de stelling van Greenpeace en Wise dat de noodstroomvoorziening niet deugt en de centrale gesloten moet worden. 

De noodstroomvoorziening voldoet aan alle eisen, aldus hoofd nucleaire veiligheid Jan van Cappelle van exploitant EPZ in de PZC. Hij reageert hiermee op het verzoek dat Greenpeace en Wise indienden bij atoomwaakhond ANVS om de kerncentrale in Borssele stil te leggen. Sinds de ontmanteling van de naastgelegen kolencentrale, is de kerncentrale in Borssele voor de noodstroomvoorziening aangewezen op ‘slechts enkele dieselgeneratoren’, aldus Greenpeace in een persbericht. Een onveilige situatie, vinden de organisaties.

Volgens Van Cappelle is de noodstroomvoorziening op orde en kwamen Greenpeace en Wise met verkeerde informatie.

Uit een bericht van Omroep Zeeland
‘(…) “We hebben een dieselgenerator nodig om de kerncentrale veilig te houden en we hebben er vijf”, zegt Van Cappelle. Daarnaast worden de generatoren pas ingezet zodra de hoofgenerator en de twee externe stroomnetwerken zijn uitgevallen. (…)’

De vijf dieselgeneratoren staan in drie verschillende gebouwen, alle bestand tegen aardbevingen en overstromingen, aldus EPZ. Bovendien is er nog een mobiele dieselgenerator op het terrein, meldt de Telegraaf.

Uit een bericht van de PZC
‘(…) Wekenlang kunnen we zelf de kerncentrale van stroom voorzien. Om in de beeldspraak van Wise en Greenpeace te blijven: ons cruiseschip heeft meer reddingsboten dan passagiers en daarom heen liggen rubberen vlotten die we binnenkort van zwaardere motoren gaan voorzien. We zien de uitkomst van het handhavingsverzoek dan ook met vertrouwen tegemoet.”
Tot 2018 voert EPZ 35 maatregelen door die de nucleaire veiligheid van de kerncentrale verder moeten verhogen. Het gros van de maatregelen gaat om verbetering van noodstroomvoorzieningen, zoals het automatisch inschakelen van reserve-systemen om het splijtstofbassin koel te houden. Ook komt er een tweede aansluiting op het landelijke net, dit keer op het 380kV-net. Dat die nu ontbreekt, is juist de achilleshiel van de noodstroomvoorziening van Borssele, menen Greenpeace en Wise. (…)’

Bronnen
PZC, 18 mei 2016: EPZ: niks mis met noodstroom in kerncentrale Borssele
Omroep Zeeland, 18 mei 2016: EPZ: centrale Borssele is en blijft veilig
Telegraaf, 18 mei 2016: ‘Noodstroomvoorziening Borssele in orde’
Nederlands Dagblad, 19 mei 2016: ‘Noodstroomvoorziening Borssele in orde’
FluxEnergie, 18 mei 2016: Greenpeace: ‘Borssele stilleggen, noodstroom deugt niet’
Greenpeace, 18 mei 2016: Kerncentrale Borssele mist belangrijke veiligheidseis
WISE, 18 mei 2016: Handhavingsverzoek bij ANVS: Borssele zonder noodstroomvoorziening sluiten
Handhavingsverzoek (pdf, 11 pag.)
Foto: EPZ

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.