Beeld: Equinor

Equinor, Shell en Total mogen CO2 opslaan onder Noordzee

CCS onder de Noordzee.

De Noorse regering heeft Equinor, het voormalige Statoil, een vergunning verleend om in de bodem van de Noorse economische belangzone in de Noordzee CO2 op te slaan. Equinor gaat hiervoor samenwerken met Shell en Total.

De drie energiebedrijven zijn al gestart met het opstellen van een planning en het ramen van de kosten. Die worden aan het Storting, het Noorse Parlement, voorgelegd. Dat moet zich dan utspreken over een definitief ‘go.’

Het is de bedoeling het CO2 op te slaan op een diepte van 2 km, vlakbij Troll, het grootste Noorse olie- en gasveld. De CO2-uitstoot van drie fabrieken in het oosten van Noorwegen zou per schip naar een centrale tanksite langs de kust worden gebracht en vandaar door pijpleidingen naar het opslaggebied getransporteerd.

Noorwegen heeft de ambitie om een betaalbare oplossing te vinden voor de grootschalige afvang en opslag van CO2 (CCS) in eigen omgeving en daarmee de basis te leggen voor de internationale ontwikkeling van deze technologie. “Maar het succes daarvan zal afhangen van de inspanningen van de bedrijven om een marktrijpe oplossing te ontwikkelen,” geeft Noors energieminister Kjell-Børge Freiberg toe. Het is de eerste keer dat de Noorse regering een vergunning uitreikt voor CO2-opslag in de bodem van het Noorse Continentaal Plat.

Ervaring

Equinor heeft al tientallen jaren ervaring opgebouwd in CCS. Momenteel filtert het bij de aardgaswinning op het Sleipnerplatform CO2 uit het gas en injecteert het dit ter plaatse meteen weer in de bodem. Daarmee verlaagt het in aanzienlijke mate zijn aanslag in de Noorse CO2-belasting.

Auteur: Koen Mortelmans

2 reacties op “Equinor, Shell en Total mogen CO2 opslaan onder Noordzee”

Daan Scheepens|22.01.19|11:24

CO2 er in, meer olie er uit. Goed bezig.

Daan Scheepens|22.01.19|11:25

CO2 er in, meer olie er uit. Goed bezig!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.