‘Er is geen tijd meer voor verdeeldheid over het klimaat’

27 juli 2015 – Connie Hedegaard (de eerste EU-commissaris voor Klimaatactie) is bezorgd over de klimaattop dit najaar in Parijs. Ze hoopt dat burgers regeringen gaan dwingen hun verantwoordelijkheid te nemen.

Connie Hedegaard wordt geïnterviewd door MO Mondiaal Nieuws. Hedegaard maakt de klimaattop van Kopenhagen mee als Deens klimaatminister en ewerd na de mislukking van Kopenhagen de eerste EU-commissaris voor Klimaatactie. Hedegaard is nu voorzitter van de Deense KR-Foundation die zich bezig houdt met klimaat en gedragsverandering.
Over de mislukking van Kopenhagen zegt ze: ‘De regeringsleiders hadden onvoldoende politieke wil meegebracht.’

Maar er is nu wel een grote verandering: ‘Het grote verschil in de aanloop naar Parijs nu is dat de VS en China wel al duidelijke klimaatdoelstellingen voor hun beleid op tafel gelegd hebben. We kunnen erover discussiëren of die ambitieus genoeg zijn, maar het zijn wel substantiële engagementen. (…) Ik denk dat de houding van China een echte game changer is. Ook India wil zich inzetten. Niet dat alle meningsverschillen opgelost zijn, maar men erkent steeds meer dat men het klimaatprobleem niet kan aanpakken zonder een wezenlijke inzet van de groeilanden. Het is tijd om tot een gezamenlijke visie te komen, de tijd voor verdeeldheid is verstreken. We komen steeds dichter bij de drempelwaarden van de opwarming en die verantwoordelijkheid ligt op de schouders van iedereen die in het onderhandelingsproces naar Parijs zit. De civiele samenleving moet de regeringen tot beslissingen dwingen. Ze moeten de moed aan de dag leggen om het kortetermijndenken te overstijgen. Dat mogen we toch verwachten van leiders. (…) Al veel te lang wacht de een op de ander: de politici op de bedrijven, de burgers op de politici. Iedereen moet zijn of haar eigen verantwoordelijkheid op zich nemen. Het is tijd dat Parijs de langverwachte doorbraak realiseert. (…) De burgers en het middenveld moeten regeringen dwingen hun verantwoordelijkheid op te nemen.’

 

Bronnen
MO Mondiaal Nieuws, 25 juli 2015: ‘Er is geen tijd meer voor verdeeldheid over het klimaat’
Het artikel verscheen eerder in het zomernummer van MO*magazine. Dat magazine verschijnt 4x per jaar en een abonnement kost € 20.
De Deense KR-Foundation

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.