‘Er wordt geen rekening met de onderhoudskosten van windmolens op zee’

‘Er wordt geen rekening met de onderhoudskosten van windmolens op zee’

26 augustus 2016Bij ‘Earth Matters’ zijn ze niet enthousiast over windmolens. Gisteren trokken ze aan de bel omdat voor de kosten van de offshore molens er geen rekening gehouden zou worden met onderhoud. Ze noemen het voorbeeld van de problemen met ‘grout’, de cementlijm die in de windmolens gebruikt wordt.

Uit een bericht van Earth Matters
‘(…) In de dicussies over subsidies moet men ook rekening houden met slijtage en onderhoud. Volgens een onderzoek door Ballast Nedam Engineering vertonen de windturbines in het Prinses Amaliapark mankementen. Het probleem ontstaat bij de cementlijm, ook wel grout genoemd, die gebruikt wordt als hechting tussen onderlinge delen van een windturbine.
Simpel gezegd, een windmolen bestaat uit verschillende delen: een fundatie, een verloopstuk en daarbovenop de monopaal en de rest van de windturbine. Bij de bouw van een windturbine wordt de monopaal aan het verloopstuk vastgelijmd door de paal op te vullen met cementlijm. Door onder andere weersinvloeden, zout water en golven gaan de molens werken. Hierdoor laat de lijm los en komt de constructie onder druk te staan, waardoor ze kunnen vervormen en uiteindelijk zelfs volledig kunnen bezwijken. Wanneer de schade beperkt blijft, is het niet mogelijk dit te repareren en blijft kans op volledig bezwijken aanwezig.

Eigenaar Eneco zegt hierover: “Door de krachten die de golven en de wind op de molen uitoefenen is, ondanks modelberekeningen, de hechting van de groutverbinding in de loop van de tijd verminderd en zijn lichte verzakkingen geconstateerd, variërend van millimeters tot enkele centimeters.” Volgens Eneco speelt dit probleem niet alleen in het Amaliawindpark, maar bij 1800 windmolens op de Noordzee. Het is onduidelijkheid of er mogelijk nog negatieve milieueffecten te verwachten zijn als gevolg van de coating of de corrosie van de molens. (…)’

Voor Earth Matters is het weer een argument voor de steeds terugkerende kernstelling: ‘Alles bij elkaar genomen kost de bouw van windmolenparken de Nederlandse maatschappij meer dan het oplevert, ook als je de effecten op milieu en gezondheid meerekent. De opbrengsten van windmolens worden te hoog ingeschat en de kosten te laag geraamd.’

.

.

Bronnen
Earth Matters, 25 augustus 2016: De keerzijde van windenergie
Foto’s: Eneco

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.