Er zijn in heel Nederland 28 grote zonneparken op komst – en het worden er nog veel meer

Er zijn in heel Nederland 28 grote zonneparken op komst – en het worden er nog veel meer

10 mei 2017De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) turft minstens 26 grote zonneparken die binnenkort in Nederland zullen verrijzen. Er staat nu ongeveer 2 GW aan zon-PV in Nederland en dat  moet de komende zes jaar groeien naar 22 GW. En dat is dan 300 km2 aan zonnepanelen.

Uit een bericht van de NVDE
‘(…) Volgens Johan ten Brinke van GroenLeven, een van de grootste ontwikkelaars van zonneparken in ons land, hebben we de komende vijf jaar 10.000 hectare aan zonneparken nodig om de Europese doelstellingen te halen. (…)

300 km2
Jaap Baarsma, voorzitter van Holland Solar (…): “Er staat nu ongeveer 2 GW zon-PV in Nederland en dat zou in 2023 moeten groeien naar ongeveer 22 GW. Om je een idee te geven over de omvang daarvan: voor 22 GW heb je meer dan 300 km2 oppervlakte nodig. Daken van huizen, bedrijven en instellingen hebben vanzelfsprekend een grote voorkeur, maar ook ander dubbel gebruik van de ruimte is aantrekkelijk. Denk aan parkeerterreinen, kassen, waterbekkens en waterbergingsruimte. Ook is er veel verweesde grond/water in Nederland. Het gaat daarbij om de ruimte rondom de weg- en dijkinfrastructuur, water zonder directe functie, ruimte tussen landingsbanen. Vervolgens is er veel braakliggende grond in Nederland, die bedoeld was/is voor industrie. Ook deze kan je (al dan niet tijdelijk) voor energieproductie met zon-PV gebruiken.” Verder sluit Baarsma ook het gebruik  van landbouwgrond niet uit. “Daarbij moeten we wel de voorkeur geven aan minder productieve gronden. Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat we natuurgebieden moeten vrijwaren van zonneparken. Als je dit zo opsomt is er sprake van een ‘zonneladder’ en dit instrument wordt al in verschillende provincies ingezet.”

Weerstand bij boeren
Vooralsnog zijn met name boeren er niet happig op de komst van grote zonneparken op grond. Zij zijn bang dat het ten koste gaat van stukken landbouwgrond. LTO Nederland wil dan ook in de sector vooral eerst focussen op daken, bijvoorbeeld op die van stallen en schuren. (…)’

 

Bronnen
NVDE, 8 mei 2017: Ruimte voor zonneparken
Illustratie: Powerfield

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.