Erasmus Universiteit krijgt Europees geld voor verduurzaming

23 februari 2016De Erasmus Universiteit in Rotterdam krijgt de komende drie jaar 2,7 miljoen euro van de Europese Investeringsbank om de campus te verduurzamen. De Erasmus Universiteit is de eerste Europese universiteit die de zogenoemde ELENA-subsidie krijgt.

Uit een bericht van de Erasmus Universiteit
‘(…) De komende drie jaar krijgt de Erasmus Universiteit maximaal 2,7 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB). Het gaat om een European Local ENergy Assistance (ELENA) subsidie: financiële ondersteuning bij het uitvoeren van grote projecten rond energie-efficiëntie en duurzaamheid. Met het geld kan technische expertise en organisatiecapaciteit worden ingehuurd. De Erasmus Universiteit is de eerste universiteit in Europa die een ELENA subsidie ontvangt.

Duurzame campus
De Erasmus Universiteit wil een van de duurzaamste campussen van Nederland realiseren. De komende jaren investeert de instelling daarom meer dan 60 miljoen euro in het vernieuwen en verduurzamen van campus Woudestein. Doel is om in 2020 het energieverbruik met 30 procent te hebben verminderd ten opzichte van 2005. Dat levert een CO2-reductie van 3.250 ton per jaar op, wat gelijk staat aan de jaarlijkse uitstoot van 400 huishoudens in Nederland. Ook wil de universiteit in 2020 jaarlijks 1,2 GWh aan elektriciteit duurzaam opwekken.
Om deze doelstellingen te bereiken gaat de Erasmus Universiteit onder andere zes gebouwen zo energiezuinig mogelijk maken, waaronder het gezichtsbepalende Tinbergen gebouw. Daarnaast wil de universiteit duurzaamheid een prominentere rol geven in het onderzoek en onderwijs. (…)’

Bronnen
Universiteit Rotterdam, 22 februari 2016: Grote Europese subsidie voor duurzame campus
RTV Rijnmond, 22 februari 2016: Miljoenen milieusubsidie voor Erasmus Universiteit

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.