Essent stopt met biomassa en halveert zo groene stroom

2 maart 2016Essent stopt met energie uit biomassa nu het bedrijf daar geen subsidie meer voor krijgt. Essent, tot voor kort de grootste duurzame energieopwekker, halveert hiermee zijn opwekking van duurzame energie, schat HIER Klimaatbureau. 

Omdat subsidie voor de bijstook van biomassa in de Amercentrale afliep en niet werd verlengd, heeft Essent besloten geen biomassa meer te gebruiken. Daarmee halveert Essent zijn opwek van duurzame energie, schat HIER Klimaatbureau.

Wie Groene Stroom inkoopt bij Essent, krijgt voortaan stroom uit waterkrachtcentrales uit het buitenland. ‘Sjoemelstroom’, vinden critici, omdat er geen extra duurzame energie door wordt opgewekt. De stichting HIER klimaatbureau besloot daarop de samenwerking met Essent – die voor 15 procent van het budget van de stichting zorgde – af te bouwen, aldus het AD.

Uit een bericht van het AD
‘(…) “Onze integriteit staat boven alles,” zegt Schöne. “We kunnen niet andere bedrijven bekritiseren omdat ze geen geloofwaardige producten aanbieden, terwijl onze belangrijkste sponsor hetzelfde doet.” (…)’

Uit een bericht van HIER klimaatbureau
‘(…) Sible Schöne, programmadirecteur van het HIER klimaatbureau: “Gezien de huidige ontwikkelingen rond biomassa begrijpen we dat het voor Essent tijdelijk lastig is om zoveel klanten van groene stroom uit Nederland te voorzien. Volgens onze criteria mogen stroomproducten die voor minder dan tachtig procent in Nederland zijn opgewekt echter geen groene stroom worden genoemd.” De producten ZonneStroom en WindStroom van Essent voldoen wel aan de criteria van HIER voor echt groene stroom. (…)’

Essent en HIER klimaatbureau blijven wel samenwerken in de transitie naar wijken zonder aardgas, zo meldt HIER.

Bronnen
AD, 2 maart 2016: Essent halveert groene stroom (via Blendle)
AD, 2 maart 2016: Essent stopt met groene stroom uit biomassa (via Blendle)
HIER klimaatbureau, 1 maart 2016: HIER klimaatbureau en Essent herzien samenwerking

Foto: Essent

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.