EU-bezwaren tegen uitbreiding kerncentrale Hongarije

24 februari 2015 – Een dochtermaatschappij van het Russisch atoomagentschap Rosatom tekende een contract om twee extra reactoren te bouwen in de kerncentrale van het Hongaarse Paks. De EU heeft bezwaren tegen dit plan.  

Het is het tweede Russische energieproject, na het tegenhouden van een pijpleiding van Rusland naar Zuid-Europa (South Stream), dat de Europese Commissie dreigt te blokkeren, zo meldt de Volkskrant. En ook de tweede keer dat Hongarije daar last van heeft.

Tegenstanders van de kernenergieplannen hekelen het financiële risico en de afhankelijkheid van Rusland voor energie, zo meldt The Financial Times. Het land is voor 80 procent afhankelijk van Rusland voor olie en voor 60 procent voor gas.

Het contract kwam tot stand zonder openbare aanbesteding en Hongarije houdt de inhoud geheim. De Europese Commissie onderzoekt nu of de afspraken in strijd zijn met de Europese regels. Als de Europese Commissie besluit een veto uit te spreken of een boete op te leggen, is dat een grote tegenslag voor de Hongaarse premier Viktor Orban ‘who has made the project the centrepiece of his strategy to forge deeper political and economic ties with Russia, despite the ostracising of Moscow by the west over Ukraine’.

 

Bronnen
de Volkskrant, 24 februari 2015: Hongaars kernenergieplan gesmoord in EU-bezwaren
The Financial Times, 22 februari 2015: Hungary-Russia nuclear power deal faces Brussels roadblock 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.