EU gaat pensioenfondsen dwingen duurzamer te beleggen

27 juni 2016De EU gaat pensioenfondsen verplichten meer op de duurzaamheid van hun beleggingen te letten. Zo moeten ze de risico’s van CO2-intensieve beleggingen in kolen-, olie- of gasbedrijven zelf in kaart brengen.

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) beschouwt de wet als een ‘groen succes’. De status van de wet-in-wording: er is nu een akkoord tussen de Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement. Dat betekent in de praktijk dat het wet wordt, al moet het Europees Parlement formeel nog instemmen.

Uit een persbericht van GroenLinks Europa
‘(…) “Met deze wet geven we het juiste signaal aan pensioenfondsen: de tijd van fossiele beleggingen is voorbij”, aldus de opgetogen mede-onderhandelaar Bas Eickhout, die als Europarlementariër aan tafel zat bij de onderhandelingen over Europese wetgeving rond pensioenen. Vier voorstellen van Eickhout om pensioenfondsen verantwoorder te laten beleggen zijn opgenomen in de wetgeving.

  1. Pensioenfondsen worden voortaan verplicht duurzaamheid mee te nemen in hun beleggingsbeleid.
  2. Ze moeten de risico’s van CO2-intensieve beleggingen zoals in kolen-, olie- of gasbedrijven in kaart brengen.
  3. Pensioenfondsen mogen financieel rendement nie langer als excuus gebruiken om onverantwoord te beleggen.
  4. Pensioenfondsen moeten worden transparant over hun duurzaamheidsbeleid.

Eickhout onderhandelde namens de Groene fractie in het Europarlement. Hij is zeer te spreken over het onderhandelingsresultaat: “Voor het eerst onderneemt de Europese Unie wetgevende actie tegen het probleem van riskante fossiele beleggingen. Zo voorkomen we dat toekomstige generaties pensioenkortingen voor hun kiezen krijgen omdat pensioenfondsen niet tijdig overstappen op duurzame beleggingen.”

3500 miljard euro
Gezamenlijk hebben pensioenfondsen in de EU 3500 miljard euro in beheer. Deze beleggingen kunnen grote druk uitoefenen om de omschakeling naar een duurzame economie te versnellen. “Fossiele beleggingen lopen het risico waardeloos te worden en veel mensen willen juist dat hun pensioenpot wordt aangewend om duurzaamheid te stimuleren. Dat dat dit ten koste zou gaan van het rendement is een mythe”, aldus Eickhout.
Pensioenfondsen mogen binnen de Europese Unie hun diensten ook over de grens aanbieden. Hoewel de invulling van pensioenstelsels een nationale bevoegdheid is, zijn Europese regels noodzakelijk om minimumeisen te stellen aan deugdelijk bestuur, transparantie en de dekking van tegoeden zodat deelnemers in pensioenfondsen goed beschermd zijn. (…)’

Bronnen
GroenLinks, 27 juni 2016: Groen succes: EU laat pensioenfondsen duurzamer beleggen
Foto: Ende Gelände, demonstratie bij RWE-dagbouwmijn. (Foto: 350. org)

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.