EU schaft minimumimportprijs op Chinese zonnepanelen af

ENGIE België: gratis zonnepanelen voor bedrijven

De Europese Commissie start een proces om de importheffing op Chinese zonnepanelen in het geheel uit te faseren. Het verlaagt de minimumimportprijs per 1 oktober daarom naar respectievelijk 37 en 42 eurocent per wattpiek voor multi- en mono-kristallijne zonnepanelen.

De huidige importprijs bedraagt 46 eurocent per wattpiek en gaat per 1 oktober omlaag naar 37 eurocent per wattpiek voor multi-kristallijne zonnepanelen en 42 eurocent per wattpiek voor mono-kristallijne zonnepanelen. Afgelopen maart sprak de EU af dat het de heffingen via een driemaandelijkse aanpassing uit gaat faseren, hoewel het Europese hof van Justitie naar aanleiding van een door 26 Chinese pv-fabrikanten aangespannen rechtszaak oordeelde dat de importheffingen op Chinese zonnepanelen wel rechtsgeldig zijn.

Overeenkomst China-EU

Oorspronkelijk ondertekenden 120 Chinese fabrikanten de overeenkomst met de Europese Unie om tegen de minimumimportprijs zonnepanelen te exporteren, maar sinds de instelling van importheffingen in 2013 hebben veel Chinese fabrikanten de bijbehorende joint undertaking met de EC verlaten. De EU zegt 29 bedrijven uit de overeenkomst te hebben gezet wegens het omzeilen van de importheffingen, of een ontoereikende administratie om dat te kunnen controleren. Vijftien bedrijven zouden zich vrijwillig teruggetrokken hebben. Het Chinese ministerie van Commercie zegt de minimumimportprijs als ‘een positieve stap te zien’ en hoopt dat de importheffingen zo snel mogelijk beëindigd worden.

Bron:

  • Solar Magazine, 20 september 2017, ‘EU verlaagt minimumimportprijs definitief: 37 en 42 eurocent per wattpiek’
  • Solar Magazine, 6 maart 2017, ‘EU: importheffingen op Chinese zonnepanelen definitief met 18 maanden verlengd (update)’

Foto: ENGIE Electrabel

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.