EU: Schaliegas ja, kernenergie nee

25 februari 2015 – In de concepttekst van het strategische plan voor de Europese energie-unie wordt kernenergie nauwelijks genoemd. Acht EU-landen met veel kernenergie trokken in Brussel al aan de bel. In schaliegas ziet de EU wel toekomst.

Een van de punten in de energiestrategie voor Europa is zekere levering van energie. De import van energie van buiten de EU moet omlaag en moet uit verschillende landen komen. Daarnaast moet de EU zelf meer energie gaan produceren. Kernenergie wordt daarbij nauwelijks genoemd in het concept.

Uit een bericht in Trouw
‘(…) Acht EU-landen waar kernenergie een belangrijke energiebron is, waaronder Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen, hebben al aan de bel getrokken in Brussel. Hun energieministers hebben deze maand in een brief aan de Eurocommissarissen Sefkovic (energie-unie) en Cañete (klimaat en energie) gevraagd kernenergie op waarde te schatten in hun strategische plan. (…)’

Verder wordt in de conceptversie gesproken over de mogelijkheid schaliegas te winnen. Ook daarover valt tegenstand te verwachten. Frankrijk is een groot tegenstander, Groot-Brittannië en Polen zien minder bezwaren tegen schaliegas.

 

Bron
Trouw, 25 februari 2015: EU: Schaliegas ja, kernenergie nee

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.