Delta Borssele energienetwerk, foto Paul Tolenaar

EU steekt 873 miljoen in inter-Europese energienetwerken

Deel van Delta verkocht; wat blijft er over?

De EU lidstaten hebben ingestemd met een voorstel om 873 miljoen euro te steken in nieuwe infrastructuur voor gas en elektra. Daarmee moet Spanje elektra uit wind en waterkracht kunnen leveren aan Frankrijk, Oostzeewind de industrie in zuid-Duitsland kunnen aandrijven en Cyprus aardgas kunnen inkopen. Door de Europese energiemarkten met elkaar te verbinden, moeten ze minder kwetsbaar worden. 

Het leeuwendeel van het geld, 578 miljoen, gaat naar een nieuwe 280 kilometer lange onderzeese verbinding in de Golf van Biskaje. Die moet de verbinding tussen Frankrijk en Spanje vergroten van 2,800 MW tot 5,000 MW. De landen draaien nu nog voor een groot deel op kernenergie. De nieuwe verbinding moet met name Spanje helpen meer te investeren in de productie van energie uit bronnen als wind, waterkracht en zon. Op de manier moet het schiereiland beter geïntegreerd worden met de interne Europese elektriciteitsmarkt.

Zuid-Oost verbindingen

Duitsland krijgt daarnaast 70 miljoen euro om te beginnen met de aanleg van de SuedOstLink, een 580-kilometer lange, volledig ondergrondse high-voltage kabel. Daarmee moet een verbinding gemaakt worden tussen de windenergie die opgewekt wordt in de Oostzee, en de industriële afnemers in het zuiden van het land, die nu nog voor een groot deel op kolen draaien.

Cyprus kan 101 miljoen euro verwachten voor het CyprusGas2EU project, waarmee een einde moet komen aan de geïsoleerde energielandschap van het eiland, dat momenteel vooral draait op zware olie.  De overstap naar gas moet de uitstoot helpen reduceren, het land minder afhankelijk maken en voor betere prijzen zorgen.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.