‘EU zal 2 miljard ton CO2 méér uitstoten dan in Parijs beloofd’

1 maart 2016De EU zal 2 miljard ton CO2 méér uitstoten, dan beloofd bij de onderhandelingen voor het Klimaatakkoord in Parijs. Dat blijkt uit een uitgelekt document van de Europese Commissie, aldus the Guardian. 

Er zitten te veel emissierechten in het Europese emissiehandelssysteem, het EU ETS, aldus het document.

Uit een bericht van the Guardian
‘(…) Carbon prices will rise too slowly to cut industrial emissions as much as needed, says a confidential note prepared for MEPs on the environment committee, which the Guardian has seen. (…)’

In het EU ETS is het mogelijk emissierechten uit het systeem te halen, maar dat zal niet genoeg zijn om het doel te halen om in 2050 80 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Denktank Sandbag berekende dat de EU tot 2050 2 miljard ton CO2 te veel uitstoot ten opzichte van de koers die Europa zou moeten varen om onder de 2 graden opwarming te blijven. ‘After Paris, though, Europe should be looking to go significantly further than this’, aldus Damien Morris van Sandbag, doelend op het ambitieuzere doel om de aarde minder dan 1,5 graad te laten opwarmen.

De EU zit klem, aldus Europarlementariër voor de Groenen Bas Eickhout in the Guardian. Aan de ene kant kan Europa forse kritiek verwachten als ze niet voldoen aan de beloftes die ze in Parijs deden. Aan de andere kant: als Europa versneld uitstootrechten uit het handelssysteem haalt om toch aan de emissiebelofte te voldoen, jaagt het kolenlanden als Polen tegen zich in het harnas.

Eickhout in het bericht van the Guardian
‘(…) “What kind of signal is that sending our partners? These Emissions Trading System (ETS) numbers need to be changed now to make them consistent with the Paris agreement.” (…)’

Bronnen
The Guardian, 29 februari 2016: EU set to emit 2bn tonnes more CO2 than Paris climate pledge

Foto: Europese Commissie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.