‘Europa kan armada van schaliegastankers uit VS verwachten’

‘Europa kan armada van schaliegastankers uit VS verwachten’

31 mei 2016 – Binnen een jaar of vijf gaan de VS meer aardgas uitvoeren dan invoeren. De export zal zich zeker ook op Europa richten. ‘Europa kan armada van schaliegastankers uit VS verwachten’, schrijft de website Energiepodium (een initiatief van GasTerra).

Uit het bericht van Energiepodium
‘(…) Door toepassing van recente nieuwe technologie op het gebied van “fracking”, kreeg de productie van schaliegas in de VS de laatste jaren forse wind in de zeilen. De afgelopen tien jaar vertienvoudigde de Amerikaanse productie van schaliegas zelfs tot maar liefst 386 miljard m3. Dat getal staat gelijk met de helft van de totale gaswinning in de VS. Met name de Amerikaanse industrie – en vooral de chemie – profiteerde grootscheeps van deze ontwikkeling. Want in volle crisistijd daalden de gasprijzen in zeven jaar tijd met 85 procent. (…) Twee maanden geleden arriveerde voor het eerst een gastanker (de “Intrepid”) met 27.500 m3 schaliegas aan boord  vanuit de VS in de Noorse haven Rafnes. Het gaat om een project van het Zwitsers-Britse chemieconcern Ineos. Deze gebeurtenis kan volgens directeur David Thompson van Ineos Shipping & Trading worden gezien als het begin van het streven om de Europese markt met Amerikaans schaliegas te bevoorraden. (…)
Ook het Franse energieconcern EDF laat zich niet onbetuigd. Het sloot vorig jaar een overeenkomst met het Amerikaanse energiebedrijf Cheniere. Dat gaat de komende jaren 26 schepen met schaliegas vanuit de Golf van Mexico naar Duinkerke in Noord-Frankrijk sturen. Daar is inmiddels een reusachtige nieuwe invoerterminal voor gas zo goed als operationeel.

Europese weerstanden tegen schaliegaswinning
In Amerika begrijpt men intussen maar half dat Europa grotendeels de productie van schaliegas om milieuredenen blijft afwijzen, terwijl nieuwe technologie ecologische schade flink beperkt.
Voor een land als Polen, dat grote voorraden schaliegas in zijn bodem heeft, zou de winning van schaliegas de afhankelijkheid van Russisch aardgas als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Bovendien zou Polen ook andere Oost-Europese landen goedkoper gas kunnen leveren dan het Russisch gas waarvan ze afhankelijk zijn. Tot nu toe is er in Polen maar een beperkte productie van schaliegas.
Voor Frankrijk dat zelfs een totaal verbod op de winning van schaliegas hanteert, geldt het zelfde. Maar daar is kernenergie heer en meester en weet ze de (schaliegas-)boot af te houden.
Nederland doet in feite het zelfde.
Alleen het Verenigd Koninkrijk beweegt, zij het nog langzaam, in de richting van schaliegas productie. (…)’

 

Bronnen
Energiepodium, 27 mei 2016: Europa kan armada van schaliegastankers uit VS verwachten
Foto: Shell

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.