‘Europa gaat op oliejacht in Iran’

‘Europa gaat op oliejacht in Iran’

18 januari 2016 – De Telegraaf meldt vanmorgen dat Europa op ‘oliejacht’ gaat in Iran om minder afhankelijk te worden van Rusland. Een delegatie van de Europese Commissie gaat volgende maand al op bezoek in Teheran.

Nadat het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) had vastgesteld dat Iran zich aan de afgesproken voorwaarden heeft gehouden, zorgt het opheffen door zowel de Verengde Staten als de EU van de sancties tegen Iran voor een stroomversnelling voor alle betrokken landen.

Uit het bericht van De Telegraaf
‘(…) De economische consequenties voor Europa zijn enorm nu Iran niet langer een ’schurkenstaat’ is. Immers, Teheran mag zich weer melden als leverancier op de oliemarkt op een moment dat de olieprijs toch al historisch laag is. Nog lagere olieprijzen zijn leuk voor de consument, maar bezorgen de centrale bankiers hoofdpijn. Zo trekt de inflatie nooit aan en inflatie is het natuurlijke smeermiddel voor de economie. (…)
Brussel wil minder afhankelijk worden van ’tsaar Poetin’. Die levert op dit moment nog een derde van alle olie en gas die de EU nodig heeft en dat maakte het moeilijk een vuist tegen Moskou te blijven maken in de kwestie-Oekraïne. (…)’

Bronnen
De Telegraaf, 18 januari 2016: Op oliejacht in Iran (via Blendle)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.