beeld: Elia

Europa geeft geen tegenwind voor fusie Belgische offshore windparken

windparken Belgische deel Noordzee

De Europese Commissie heeft de fusie van de offshore windparken Mermaid en Seastar goedgekeurd. Boekhoudkundig wordt Mermaid opgenomen in Seastar, dat daarna wordt omgedoopt tot Seamade.

De fusie moet het mogelijk zijn één financiering af te ronden voor beide windparken samen. Dit moet volgens de initiatienemers einde dit jaar het geval zijn. Seamade zal beide windparken in het Belgische deel van de Noordzee ontwikkelen. De start van de werken wordt volgend jaar verwacht. Het gaat om 58 windturbines, samen goed voor een vermogen van 487,2 MW. Dat is een kwart van de tot vandaag toegekende offshore capaciteit van België. Ze moeten voor het einde van 2020 operationeel zijn.

Otary blijft met een belang 75% referentie-aandeelhouder in het Seamade project. In Otary bundeleden eerder al de investerings- en ontwikkelingsbedrijven Green Offshore, Power @ Sea, specialist in baggerwerken en complexe waterbouwwerken Deme en de Vlaamse en Waalse publieke groene energiespelers Aspiravi en Elicio hun krachten. Ook de Waalse milieuholding SRIW Environnement, de Vlaamse en Waalse energie- en nutsbedrijven Z-Kracht/Nuhma en Socofe zijn ook aandeelhouders van Otary. Naast de Seamade-concessies heeft Otary ook de concessie voor het Rentel offshore windmolenpark in handen, dat momenteel in opbouw is.

Via de fusie stapt Eneco voor 12,5% in het kapitaal van Seamade. De overige 17,5% is in handen van Engie.

Rotordiameter

De Seamade windturbines worden geleverd door Siemens Gamesa Renewable Energy. Ze hebben een rotordiameter van 167m, zullen op monopile funderingen staan en met het Belgische transmissienet verbonden worden via twee offshore hoogspanningstations die op Elia’s offshore Modular Offshore Grid- aansluitingsplatform zullen aansluiten. De mast niet eens inbegrepen is de rotordiameter ruim 10% langer dan het hoogste gebouw van België hoog is.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.