Europa: Nederlandse subsidie biomassa ‘waanzinnig’ hoog

22 maart 2016 – De Nederlandse subsidie op biomassa is ‘waanzinnig hoog’. Dat vindt de directeur-generaal Klimaat van de Europese Commissie. Hetzelfde geldt voor de subsidie in België en in het Verenigd Koninkrijk.

Jos Delbeke, directeur-generaal Klimaat van de Europese Commissie zei dit afgelopen vrijdag in het Vlaamse parlement.

Uit een bericht van Het Nieuwsblad (België)
‘(…) “De subsidiëring voor biomassa is in drie lidstaten, vergeef mij het woord, waanzinnig hoog. (…) Het gaat om Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. In andere lidstaten is er een normale markt, waarbij subsidiëring niet de vorm heeft aangenomen die we hier hebben.” (…) Elektriciteitsproductie op basis van biomassa is niet de oplossing van de toekomst, gaf Delbeke aan. “De vraag dringt zich op of we dat geld niet beter elders gebruiken. Ook omdat die pellets worden verstookt in oude steenkoolcentrales. Oude technologie met andere woorden, die slecht scoort qua energie-efficiëntie. (…)’

De voors en tegens rond de inzet van biomassa wisselen elkaar nog steeds af:

Bijstook biomassa in kolencentrales
Minister Kamp geeft via de SDE+-regeling 3 miljard euro subsidie (over een periode van acht jaar) op de bijstook van biomassa in kolencentrales.
‘Verbranding van belastinggeld‘, was een van de reacties. ‘Hartstikke dom’, vindt bijvoorbeeld Eneco. ‘Niet doen’, zei de Tweede Kamer tegen minister Kamp. Veel kamerleden willen dat de kolencentrales stilgelegd worden.  Minister Kamp houdt echter vast aan de regeling omdat anders de CO2-reductiedoelstellingen uit het Energieakkoord niet gehaald worden.
Vorige week kreeg Kamp bijval van een viertal deskundigen (Wim Turkenburg c.s.) die juist pleitten voor een grootschalige inzet van biomassa in kolencentrales (wel in combinatie met CO2-afvang en ondergrondse opslag).

Wel en niet investeren
Essent besloot eerder deze maand te stoppen met biomassa, omdat de subsidie voor bijstook in de Amercentrale afliep en niet werd verlengd.
Shell wil juist weer gaan investeren in o.a. biomassa en dat geldt bijvoorbeeld ook voor het Deense DONG Energy.

Houtachtige biomassa geeft zelfs meer CO2-reductie dan verwacht
Eind vorig jaar publiceerde RVO over het gebruik van vaste biomassa op basis van gegevens van de energieproducenten. De aan de ‘Green Deal’ deelnemende producenten zouden met biomassa een CO2-reductie van zo’n 60% proberen te bereiken. Dat bleek veel meer te zijn geworden: ongeveer 90%. Bovendien blijkt bijna 100% van alle bijgestookte biomassa keurig een duurzaamheidscertificaat te hebben.

Bronnen
Het Nieuwsblad, 18 maart 2016: Europa noemt Vlaamse subsidies voor biomassa “waanzinnig”
Foto: Essent

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.