Europa tikt België op vingers over langer openhouden kerncentrales

Europa tikt België op vingers over langer openhouden kerncentrales

3 oktober 2016De Europese Commissie heeft België op de vingers getikt wegens de geheime afspraken rond het tien jaar langer openhouden van de oudste kerncentrales. De EC vermoedt dat België met Engie/Electrabel en EDF afspraken heeft gemaakt die ongeoorloofde staatssteun inhouden.

161003-marghem
Energieminister Marghem: ‘Alle stukken aan Europese Commissie gegeven’

De minister van energie, Marie-Christine Marghem heeft inmiddels alle stukken over het langer openhouden aan de Europese Commissie ter inzage gegeven.

Uit een bericht van De Tijd
‘(…) De Europese Commissie heeft zich vastgebeten in de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 & 2 en Tihange 1. De huidige en vorige regering beslisten om deze kerncentrales tien jaar langer te laten draaien om zeker te zijn dat het licht niet uitvalt. De Europese Commissie tikt België schriftelijk op de vingers. Ze vermoedt dat er elementen van staatssteun in de nucleaire afspraken zitten. Marghem heeft daarom de dossiers overgemaakt aan de Commissie, maar betwist dat er sprake is van staatssteun. ‘Wij hebben vandaag het volledige dossier overgemaakt aan de Commissie. België staat recht in zijn schoenen’, aldus de woordvoerder van de minister. (…) Europa struikelt vooral over de clausules waarbij België een schadevergoeding belooft als de kernreactoren alsnog gesloten worden voor de afgesproken datum, bijvoorbeeld als een nieuwe regering een andere nucleaire politiek zou voeren.’ (…)’

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) Groen-Kamerlid Kristof Calvo: “Vraag is wat er nu gaat gebeuren met Tihange 1, Doel 1 en 2. Bij Electrabel zullen ze dit niet plezant vinden. Gaan ze die investeringen gewoon doen als ze meer dan ooit het risico lopen dat Europa de conventies vernietigt?”

‘Onbetrouwbare energiebronnen’
Eerder dit jaar bekritiseerde de Europese Commissie het langer openhouden van de kerncentrales ook al.

Uit een bericht van De Standaard (18 mei 2016)
‘(…) ‘Door de herhaaldelijke onderbrekingen zijn de verouderende nucleaire installaties onbetrouwbare bronnen geworden, en de herhaaldelijk herziene timing voor de uitfasering van het nucleaire park heeft een klimaat gecreëerd dat niet bevorderlijk is voor investeringsbeslissingen op lange termijn. (…)’

Bronnen
De Tijd, 30 september 2016: Marghem in de problemen, Europa viseert geheime nucleaire deals
De Morgen, 1 oktober 2016: Europa tikt België op vingers over kerncentrales
De Standaard, 18 mei 2016: Europese Commissie: ‘Belgische kerncentrales zijn geen betrouwbare energiebronnen’
Foto: Electrabel. Foto Marghem: Ministerie van Energie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.