Europa wordt steeds afhankelijker van Russisch gas

Europa wordt steeds afhankelijker van Russisch gas

10 februari 2017Bezorgd vraagt de NRC zich af of Europa niet te afhankelijk wordt van het Russisch gas. Gazprom exporteerde een record hoeveelheid gas naar Europa en de aanleg van de tweede pijpleiding, de Nord Stream 2, schiet al op. Het FD interviewt Gazprom-baas Medvedev daarover.

Wat gegevens uit het NRC-verhaal:

  • In 2016 exporteert Gazprom bijna 180 miljard m3, meer dan ooit
  • Het marktaandeel van Gazprom in Europa is 34%
  • Met Nord Stream 2 zal het marktaandeel verder stijgen
  • Ook de zuidelijke Turkstream (door Turkije, om Oekraïne buiten spel te zetten) begint vorm te krijgen

Uit het artikel van de NRC
‘(…) Volgens de Nederlandse energiedeskundige Sijbren de Jong [in de EUObserver] druist de aanleg van de tweede pijpleiding in de Oostzee in tegen het Europese beleid om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Ook Polen wijst voortdurend op de uitdijende Russische invloed en is fel tegenstander van het project. (…)
De Jong spreekt van een „oorverdovende stilte” over Nord Stream 2 in Brussel. Hoe verhoudt de aanleg van deze pijpleiding zich tot de Energie-unie, vraagt hij zich af. „In plaats van onze eigen energie te diversifiëren, is het juist Rusland dat zijn toegang tot Europa diversifieert.”
In het geopolitieke spel rond Nord Stream 2 heeft Duitsland een hoofdrol. Dat land is nu al de grootste afnemer van het Russische gas. Met Nord Stream 2 zal minstens de helft van het gas dat in Duitsland wordt verstookt uit Rusland komen. (…)’

FD: interview Medvedev

Ook het FD staat vandaag stil bij de grotere afhankelijkheid van Rusland. De krant had een interview met Alexander Medvedev, lid van de raad van bestuur van Gazprom. Hij maakt duidelijk dat de aanleg van de Nord Stream 2 gewoon  doorgaat, ondanks het verzet in Europa.
Uit het FD-interview
‘(…) [Medvedev:] Sommige politici vinden dat Noordwest-Europa te afhankelijk is van Russisch gas. Daar ben ik het niet mee eens. Geen ander deel van de wereld heeft misschien zo’n gediversifieerde toegang tot gasbronnen: binnenlandse productie, lng-terminals, pijpleidingen, zeg het maar. (…)
[En over Nederland:] ‘De gasproductie in Groningen zal de komende jaren gestaag afnemen. Samen met de verplichting van de regering om zich te houden een reductiedoelstellingen van schadelijke emissies, zal daardoor geïmporteerd gas een prominente rol gaan spelen in de Nederlandse energiemix. Het is betaalbaar, schoon en het is een energiebron die vandaag beschikbaar is.’ (…)’

Bronnen
NRC, 10 februari 2017: Europa afhankelijker van Russisch gas (via Blendle)
FD, 10 februari 2017: ‘Europa geeft zelf de voorkeur aan Russisch gas’ (Registratie)
Kaart en foto’s: Gazprom

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.