Europarlement stemt tegen stop op olieboringen in Arctisch gebied

Europarlement stemt tegen stop op olieboringen in Arctisch gebied

17 maart 2017Het Europees Parlement heeft donderdag gestemd tegen een resolutie waarin staat dat de EU toe moet werken naar een verbod op olieboringen in het Arctisch gebied. Alleen het verbod op olieboringen in Europese gebieden waar zee-ijs voorkomt, werd gesteund. 

De motie was onderdeel van een voorstel van de Estse europarlementariër Urmas Paet en de Finse Sirpa Pietikainen voor een integrale Europese visie voor het Arctisch gebied. De europarlementariërs stemden tegen een toekomstig verbod voor alle olieboringen en -winning in het Arctisch gebied. Ook stemden ze niet in met de verplichting dat de EU internationale partners onder druk moet zetten om geen boringen uit te voeren in de Arctische wateren. Wat wel bleef staan was een verbod op boringen in dat deel van het Noordpoolgebied waar in de winter zee-ijs ontstaat, aldus EU Observer.

Noorse politici en de olielobby voerden al weken een campagne tegen de resolutie, aldus Greenpeace. ‘The problems of climate change were not created in the Arctic and cannot be solved in the Arctic alone’, schreef de leider van de Arbeiderspartij Eirik Siversten in een brief aan europarlementariërs. De Noren zullen zich wel kunnen vinden in de uitkomst van de stemming donderdag. Boren in die gebieden van de Arctische wateren waar zee-ijs voorkomt, was al verboden in Noorwegen.

Het voorstel voor de Europese visie voor het Arctisch gebied is niet bindend, maar kan volgens opsteller Pietikainen wel input zijn voor latere Europese wetgeving.

Bronnen
Europees Parlement, 16 maart 2017: Arctic: ban oil drilling and mitigate tensions, urge MEPs
Europees Parlement, 8 februari 2017: Report on an integrated European Union policy for the Arctic
EUObserver, 16 maart 2017: MEPs reject ban on Arctic oil drilling
Greenpeace, 10 maart 2017: Documents show Norway lobbying against EU parliament call for ban on Arctic oil drilling

Foto: Greenpeace

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.