Europese Commissie: Shell mag British Gas overnemen

SHELL overname BG

4 september 2015De Europese Commissie stemt in met de overname van British Gas door Shell. Shell betaalt ruim 64 miljard euro voor het Britse gasbedrijf dat onder meer groot is in LNG-productie.

De overname, die in april van dit jaar al werd aangekondigd, moet begin volgend jaar afgerond zijn. Shell verwacht dat de overname de ontwikkeling van LNG- en diepwaterprojecten van het bedrijf versnelt.

Uit een bericht van Shell over de overname
‘(…) The Combination will add some 25% to Shell’s proved oil and gas reserves and 20% to production, each on a 2014 basis, and provide Shell with enhanced positions in competitive new oil and gas projects, particularly in Australia LNG and Brazil deep water. (…)’

Uit een bericht van het AD
‘(…) Het is één van de grootste deals in de oliesector van de laatste tijd en voor Shell één van de grootste aankopen uit de eigen geschiedenis. (…)’

Toch ziet de Europese Commissie na onderzoek geen bezwaren voor de overname.

Uit een bericht van de Europese Commissie
The transaction was cleared as it will not grant Shell market power in oil and gas exploration, LNG liquefaction or LNG wholesale supply. Shell will also not be able to prevent competitors from using its gas infrastructure in the North Sea.

Eerder werd de overname al goedgekeurd door de Braziliaanse autoriteiten en de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), aldus het AD.

Het Financieele Dagblad wijst op de gedaalde olieprijs en daarmee de lagere waarde van BG. Dat heeft mogelijk gevolgen voor het slagen van de overname.

Uit een bericht van het FD
‘(…) Het verschil tussen de waarde van Shells bod en de huidige beurskoers van BG Group is opgelopen tot bijna 17%. Als de premies oplopen na de aankondiging van een overname, dan betekent dat niet meteen dat een overname niet door zal gaan. Wel geeft het aan dat er groeiende onzekerheid is over het slagen van de deal. (…)’

Bronnen
Europese Commissie, 2 september 2015: Mergers: Commission clears acquisition of BG Group by Royal Dutch Shell
Shell, 2 september 2015: Shell-BG recommended combination receives EU antitrust clearance
Shell, 8 april 2015: Recommended cash and share offer for BG Group PLC by Royal Dutch Shell PLC (pdf)
AD, 3 september 2015: Shell krijgt Brussels fiat voor overname Brits gas (via Blendle)
FD, 3 september 2015: Brussel akkoord met overname BG door Shell (registratie)
NRC, 2 september 2015: Brussel stemt in met overname BG door Shell

Beeld: Shell

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.