foto: Universiteit Leiden

“Europese samenwerking voor duurzaamheid blijft achter”

Ries Kamphof

Op 22 november verdedigt Ries Kamphof aan de universiteit van Leiden zijn doctoraatsverhandeling. Die heeft hij gewijd aan het Europees duurzaamheidsbeleid. Kamphof komt erin tot de vaststelling dat de Europese Commissie slechts weinig gebruik maakt van haar macht.

“De lidstaten zijn zeer beschermend waar het gaat over maatregelen om het klimaat te beschermen,” merkt hij op. In zijn onderzoek richtte Kamphof zich op drie beleidsonderwerpen: de mondiale klimaatonderhandelingen, de implementatie van de sdg’s (sustainable development goals) van de Verenigde Naties en alternatieve brandstoffen. “Ik bekeek op wetenschappelijk niveau hoe de Europese Commissie en lidstaten samenwerken en welk belang politieke en juridische factoren hebben,” zegt Kamphof. “Wat blijkt: de Europese Unie laat de teugels vieren als het gaat om haar doortastendheid op duurzaamheid. De Europese Commissie volgt hierin namelijk niet de besluitvorming zoals die is afgesproken in het Verdrag van Lissabon van 2009. Ik had verwacht dat de Commissie hier meer de regie zou pakken.”

In zijn proefschrift biedt Kamphof een model aan waarin politiek-wetenschappelijke en juridische kennis met elkaar worden verbonden. “Urgenda heeft bijvoorbeeld van de rechter gelijk gekregen dat de Nederlandse overheid meer tempo moet maken om haar klimaatdoelstellingen te behalen. Hieruit blijkt dat het juridische proces steeds meer in het vaarwater komt van politieke besluitvorming. Die brug heb ik nu ook wetenschappelijk willen slaan,” legt hij uit.

Zware combinatie

Kamphof combineerde zijn promotieonderzoek met zijn werk als onderzoeker/consultant en later beleidsadviseur. Dit was niet vanzelfsprekend. “Het mooie was dat ik inzichten uit de praktijk meenam in mijn onderzoek. Maar ik vond het ook zwaar want promoveren doe je in je eigen tijd.” Na zijn studie politieke wetenschappen werkte Kamphof bij de Eerste Kamer en daarna bij de Nationale Commissie voor Duurzame Ontwikkeling en Clingendael Institute. Aan het einde van zijn doctoraatstraject trad hij in dienst van het ministerie van economische zaken en klimaat.

“Ik zag dat de discussie over de bevoegdheden in Europa onder aanvoering van de Britten hoog oplaaide,” motiveert hij de keuze van zijn onderwerp. “Vooral rond de klimaatonderhandelingen vond ik gedeelde bevoegdheden interessant omdat hier internationale samenwerking noodzakelijk is. Gelukkig is het een erg actueel onderwerp gebleken.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.