Europese waardering voor Utrechtse burgerparticipatie energie

17 juli 2015 – Het Utrechtse initiatief ‘Stadsgesprek Energie’ is genomineerd voor een Europese prijs: de Eurocities Award 2015.

Utrecht maakt kans op de Eurocities Award 2015 in de categorie ‘Participatie’. Een internationale jury nomineerde Utrecht vanwege de bijzondere aanpak van het stadsgesprek Energie.

Uit een bericht van Utrecht Nieuws.nl
‘(…) In maart en april 2015 organiseerde de gemeente een stadsgesprek energie, waarbij zij door middel van loting een doorsnee van de Utrechtse bevolking uitnodigde om een energieplan voor de stad te schrijven. (…) Doel van het stadsgesprek was om breed gedragen aanpak te ontwikkelen om als stad klimaatneutraal te worden. Bijna alle deelnemers (97%) gaven na afloop aan tevreden of zeer tevreden te zijn over het stadsgesprek energie. Het stadsgesprek leverde de stad een energieplan op, dat na de zomer in de gemeenteraad wordt besproken Wethouder Duurzaamheid Lot van Hooijdonk: “Deze nominatie voor een Europese prijs laat zien dat we goed bezig zijn. Het was een uniek proces om met 165 willekeurig gekozen Utrechters een energieplan te maken. Andere steden kunnen van ons kunnen leren.” (…)’

De prijsuitreiking vindt plaats op 4 november in Malmö, tijdens de jaarlijkse vergadering van het Eurocities netwerk. De andere genomineerde projecten in de categorie ‘Participatie’ zijn: Edinburgh met Edinburgh in bloom en Glasgow met OPEN Glasgow – city data hub.

.

.
Bronnen
Utrecht Nieuws, 15 juli 2015: Europese waardering voor stadsgesprek Energie
Energieplan Utrecht
Videocompilatie, 30 juni 2015: Stadsgesprek Energie
Eurocities, 15 juli 2015: The shortlist is out!

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.