Evacués Fukushima mogen terug; maar weinig willen

2 september 2015 – Evacués uit drie gemeenten in het Fukushima district mogen – eerst voor drie maanden – terug naar hun huizen. Slechts weinigen willen dat. 

Na de kernramp in de Fukushima Daiichi kerncentrale op 11 maart 2011 werden omwonenden in een straal van 20 kilometer rond de centrale geëvacueerd. Ook in gebieden daarbuiten met hoge stralingsniveaus moesten mensen vertrekken. Vier jaar na de ramp, zijn nog 79 duizend mensen niet teruggekeerd, meldt de Japanse krant The Asahi Shimbun. De overheid wil veel van de mensen weer laten terugkeren voor de lente van 2017.

In een proef mogen de bewoners van drie gemeenten voor drie maanden terug. Op 31 augustus gingen de eersten. ‘But applicants for the temporary stay program that began that day totaled 1,265, less than 10 percent of about 14,000 eligible as of Aug. 30’, stelt The Asahi Shimbun.

Veel bewoners hebben hun bestaan elders opgebouwd. De bewoners die teruggaan, laten in berichten in The Manichi en The Asahi Shimbun weten blij te zijn om thuis te zijn. Maar ze hebben flink wat uitdagingen. Veel huizen zijn kapot door de aardbeving en de tsunami, constructiebedrijven zullen er niet graag werk aannemen en er zijn geen voorzieningen.

Bronnen
The Asahi Shimbun, 1 september 2015: Fukushima evacuees prepare for eventual return, but most are choosing not to
The Manichi, 2 september 2015: Fukushima evacuees return home for three-month trial stays

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.