Experiment met ‘hackathon’ voor energie

Experiment met ‘hackathon’ voor energie

24 november 2016Op 1 en 2 december houdt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een ‘Open Market Hack’, oftewel een ‘hackathon’. ACM vraagt software-ontwikklelaars, innovatoren en creatieve dwarsdenkers in Den Haag samen te komen voor een hackathon over ‘energie’. (En ‘zorg’ is een tweede thema.)

161124-bartbroers
Bart Broers (ACM): ‘We hopen op verrassende ideeën’

Uit de aankondiging van ACM
‘(…) Binnen 24 uur de toekomst van de energie- en zorgsector uitvinden? Te mooi om waar te zijn? Misschien niet. Op donderdag 1 en vrijdag 2 december geeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in ieder geval een aanzet met een ‘Open Market Hack’, oftewel een hackathon. Iedereen die geïnteresseerd is om hieraan mee te doen, kan zich aanmelden via www.openmarkethack.nl. Het team met het beste idee wordt beloond met de hoofdprijs van 2000 euro.
De bedoeling is dat enkele tientallen creatieve en innovatieve developers, designers, experts en studenten elkaar een etmaal lang uitdagen om de energie- en gezondheidssector zo transparant mogelijk te maken. Op die manier wil de ACM inzichten opdoen die de energie en de zorg transparanter maken voor consumenten en bedrijven. Deelnemers aan de hackathon bekijken bijvoorbeeld hoe openbare databestanden op een verantwoorde maar creatieve manier aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Ook wil de ACM nieuwe inzichten opdoen over hoe anderen complexe vraagstukken benaderen en aanpakken.
Bart Broers, programmadirecteur Taskforce Zorg van ACM: “Wij hopen dat er uit de hackathon verrassende ideeën komen om de energie- en zorgsectoren nog transparanter en toegankelijker te maken”.

Onderwerp zorg of energie
De deelnemers aan de hackathon kunnen kiezen uit een vraagstuk uit de zorg- of de energiesector. In de zorg zijn veel data openbaar beschikbaar maar consumenten zien vaak door de bomen het bos niet meer. Ze kunnen daardoor vaak geen goede keuzes maken tussen zorgverzekeraars of tussen zorgverleners. Wat betreft energie wil de ACMstimuleren dat consumenten optimaal hun weg vinden in de energietransitie. Ook in deze sector zijn veel data beschikbaar.
Hoe zorgen we ervoor dat de energievoorziening duurzaam, betrouwbaar én betaalbaar is? (…)’

Wat is een hackathon?

Uitleg hackathon bij Eventbrite
‘(…) A hackathon is an event where creative and smart people come together to solve a problem. People of different ages, experience levels and disciplines come together. You are given challenges, a timeframe and an enthusiastic team. This type of situation forces innovation and is an ideal way of creating something that has never been done before. A hackathon goes beyond a brainstorm session and usually results in a prototype in the form of a website, mobile app or something physical.
No experience required, all ages are welcome. Participation is free of cost and of course we provide tons of food! (…)’

Bronnen
ACM, 23 november 2016: ACM experimenteert met hackathon voor transparantie in energie en zorg
Website Open Market Hack
Aanmelden via Eventbrite
Foto Edinburgh Open Data

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.