Fact check Windpark Borssele- ‘Kamp heeft gelijk: inderdaad de goedkoopste’

Fact check Windpark Borssele- ‘Kamp heeft gelijk: inderdaad de goedkoopste’

19 juli 2016Zo nu en dan checkt het dagblad NRC opmerkelijke beweringen. Deze keer de bewering van minister Kamp, dat het nieuwe offshore windpark Borssele wereldwijd de goedkoopste wordt.  De conclusie: ‘Hoe je ook rekent, Borssele is goedkoper. We beoordelen de uitspraak als waar.’

Het Deens energiebedrijf DONG Energy won de aanbesteding op de prijs per kWh. DONG zal 15 jaar lang energie produceren tegen 7,27 ct per kWh. Het verschil met de marktprijs (nu zo’n 2,8 tot 3,8 ct) zal de Nederlandse overheid gedurende de hele looptijd aanvullen met een subsidie.
Bovendien zorgt de overheid voor het netwerk op zee. De kosten daarvan (1,4 ct per kWh) vergoedt de overheid aan de bouwer daarvan: TenneT.
Bij zijn bewering vergeleek Kamp Borssele 1/2 met het windpark Horns Rev 3, van Vattenfall, bij de Deense kust, tot nu toe het park met de goedkoopste windenergie.

Uit ‘NRC checkt’ 
‘(…) En, klopt het? Was die prijs inderdaad nog nooit zo laag? Er bestaat wel een verschil tussen de manier van aanbesteden bij Borssele en bij Horns Rev. De gegarandeerde prijs geldt bij Borssele voor een vaste periode: 15 jaar. Daarna wordt de marktprijs niet meer aangevuld. Bij Horns Rev geldt geen periode, maar een vastgestelde hoeveelheid geproduceerde energie: 20 terawattuur, ofwel 20 miljard kilowattuur. Deze hoeveelheid stroom, maal de prijs van Vattenfall (10,3 cent per kWh), komt neer op totale kosten van 2,06 miljard euro.
Hoeveel kost 20 terawattuur in Borssele? Maal de prijs van 7,27 cent is dat 1,45 miljard euro, zo rekent Richard Aukland voor, onderzoeker bij het Britse adviesbureau 4COffshore. Dus Borssele is goedkoper.
De aansluitkosten worden in Nederland en in Denemarken ook verschillend berekend, maar hoe dan ook is Borssele inclusief aansluitkosten (7,27 cent plus 1,4 cent) goedkoper dan Horns Rev exclusief aansluitkosten (10,3 cent).  (…)

Conclusie
Kamp vergelijkt windmolenpark Borssele 1 en 2 met een Deens windpark dat tot dusver het goedkoopste was. Dat kent een ander subsidiesysteem, maar hoe je ook rekent, Borssele is goedkoper, ook dan een derde, relatief efficiënt project in het Verenigd Koninkrijk. We beoordelen de uitspraak als waar. (…)’

Bronnen
NRC, 19 juli 2016: NRC checkt ‘Windpark Borssele goedkoopste ter wereld’ (via Blendle)
Foto: Windpark Horns rev 3 (Denemarken, Vattenfall): tot nu toe de goedkoopste ter wereld (foto Vattenfall/Heidi Lundsgaard)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.