‘Factor mens maakt verduurzaming kantoor rendabel’

Zomerbeeld duurzaam kantoor. MOVARES, presentatie Han Vrijmoed, Vakbeurs Energie oktober 2017

In 2023 moeten alle kantoren een energiecertificaat van C of hoger hebben, stelt de overheid. Met de huidige energieprijzen vergt dat voor veel ondernemers een investering die ze niet snel terugverdienen, stelt Movares’ bouwbioloog Han Vrijmoed, maar wie verbeteringen in de productiviteit van medewerkers meerekent, ziet echter dat investeren wel degelijk loont. 

Met de huidige energieprijzen is het verdienmodel voor een energieneutraal gebouw niet haalbaar, constateerde bouwbioloog Han Vrijmoed afgelopen week op de Vakbeurs Energie. Vergeleken met het aandeel arbeid, is de kostenpost energie voor op de meeste bedrijfsrekeningen immers klein. Wie echter meerekent dat een gezond duurzaam gebouw bijdraagt aan de gezondheid, het welbevinden en productiviteit van de medewerkers, toont ingenieursbureau Movares, komt op een heel ander kostenplaatje uit.

Sick Building Syndrome

Tot voor kort was energiebesparing de heilige graal van duurzaamheid, ziet Vrijmoed. Gloeilampen werden
vervangen door inferieure spaarlampen of LED verlichting die knipperde en maar een beperkt lichtspectrum had. De ramen waren klein en gebouwen werden potdicht gemaakt, zonder er rekening mee te houden wat dat betekende voor de mensen die in dat gebouw hun werk moesten doen.

In de jaren zeventig hoorden we voor het eerst van het ‘Sick Building Syndrome’, brengt de bouwbioloog in herinnering: mensen die ziek waren geworden van het gebouw waarin ze werkten. In 1984 constateerde de Wereldgezondheidsorganisatie dat tot 30 procent van de nieuwe en gerenoveerde gebouwen wereldwijd mogelijk te maken had met klachten gerelateerd aan slechte binnenluchtkwaliteit. Het waren niet langer individuen die zich ziek meldden, maar hele groepen medewerkers die klaagden over zaken als geïrriteerde slijmvliezen, hoofdpijn en lusteloosheid.

Smart Building

Maar energiebesparing en de gezondheid van de medewerkers hoeven niet op gespannen voet met elkaar te staan, denkt Vrijmoed. Integendeel: integrale energiebesparende maatregelen kunnen juist leiden tot medewerkers die 3 procent efficiënter werken. Dat kan met technologische interventies als sensoren en smart grids, maar ook door low tech ontwerpen die gewoon slim gebruik maken van wind en zon. Door het verduurzamen van vastgoed hand in hand te laten gaan met het welbevinden van medewerkers, concludeert de bouwbioloog, ontstaat een serieuze business case.

(bronnen onder de afbeelding)

MOVARES schema duurzaam kantoor in zomer, presentatie Vakbeurs Energie 2017 Han Vrijmoed

Bronnen:

  • presentatie Han Vrijmoed, Movares, Vakbeurs Energie, ‘Duurzame gebouwen; Spanningsveld tussen energiebesparing en gezondheid.’
  • Rijksoverheid, 28 november 2016, ‘Alle kantoren verplicht zuinig met energie’
  • Wikipedia.nl, Sick Building Syndrome, 18 oktober 2017

Beelden: Movares

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.