Fakkeltocht tegen gaswinning Groningen

16 januari 2016Ruim 500 menen liepen mee met een fakkeltocht tegen de gaswinning in Groningen. De tocht werd gehouden in het centrum van de Groningen. Er liepen ook enkele Kamerleden mee.

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…) De boodschap daarbij is luid en duidelijk: de gaskraan moet verder of zelfs helemaal dicht. De demonstratieve tocht door de binnenstad wordt voorafgegaan door een aantal sprekers. Een daarvan is Annemarie Heite uit Bedum; zelf gedupeerde en uitgegroeid tot boegbeeld van het verzet in het aardbevingsgebied. Het kabinet besloot onlangs dat jaarlijks maximaal 27 miljard kuub gas uit de Groninger bodem gehaald mag worden. Maar dat is nog veel te veel, zo laat Heite vanaf een podium op de Vismarkt in Groningen weten.
‘Onze waakhond Staatstoezicht op de Mijnen heeft al in 2013 de noodklok geluid in Den Haag en aangegeven dat 12 miljard kuub de bovengrens moet zijn. Onze overheid is primair verantwoordelijk voor onze veiligheid. Dat moet voorop staan, niet de leveringsgaranties bij de gascontracten. Herstel ons vertrouwen en draai de gaskraan veel verder dicht,’ laat Heite weten met stemverheffing.

De fakkeloptocht wordt georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging (GBB) en Milieudefensie. De deelenemers hebben hun hoop gevestigd op de Tweede Kamer. Die debatteert 26 januari over het gasbesluit. In de tocht lopen ook Kamerleden mee, zoals Liesbeth van Tongeren van GroenLinks en Eric Samiling van de SP. Ook meerdere Groningse bestuurders zijn aanwezig. Wat Heite betreft is het geen verloren strijd. ‘Onze Ede zong het al: ’t het nog nooit, nog nooit zo donker west of t wer altied wel weer licht. Groningen kop d’r veur, samen staan we sterk: Groningen verdient het.’ (…)’

Uit een bericht van et AD
‘(…) Volgens de organisatie is ‘de veiligheid van Groningen met dit winningsplan nog steeds ondergeschikt aan de inkomsten van de NAM en de staatskas met onacceptabele risico’s voor de Groningers als gevolg’.

Bronnen
RTV Noord, 16 januari 2016: Fakkeloptocht door binnenstad: ‘Gaskraan moet verder dicht’
AD, 15 januari 2016: Opnieuw fakkeltocht tegen gaswinning in Groningen

Foto: Milieudefensie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.