Fastned en MisterGreen spannen kort geding aan in laadpalenzaak

‘Behandel elektrische rijder als normale automobilist’

Fastned en MisterGreen hebben woensdagochtend via een kort geding bij de rechtbank in Den Haag geprobeerd te voorkomen dat de Nederlandse Staat tankstations langs snelwegen groen licht geeft om laadpalen te plaatsen. Beide bedrijven, die in 2012 vergunningen voor ruim tweehonderd snelweglocaties in de wacht sleepten, vinden dat de Staat de oliemaatschappijen een voorkeurspositie geeft.

“De inzet van het kort geding is dat er een einde komt aan de status aparte van de oliemaatschappijen en dat de Staat stopt met het verlenen van medewerking aan de komst van laadvoorzieningen bij benzinestations”, laat Kyra Hartlief van Fastned weten. Dat beide partijen kiezen voor een privaatrechtelijke procedure heeft te maken met een eerdere beslissing van de bestuursrechter, die het verweer van de aanbieders terzijde schoof. “Fastned en MisterGreen blijven aandringen op een inhoudelijke behandeling van de zaak.”

Verlenen van vergunningen

In eerste instantie waren tankstations en wegrestaurants langs de snelweg de enige partijen die in aanmerking kwamen voor het aanleggen en exploiteren van laadvoorzieningen. Omdat die destijds – rond 2011/2012 – de keuze maakten om nog niet te investeren in het plaatsen van laadpalen, ging de Nederlandse Staat over tot het bewandelen van een andere weg.

In 2012 besloot de Staat dat ook andere partijen een gooi mochten doen naar de vergunningen. Fastned sleepte meer dan tweehonderd locaties binnen, de andere ruim veertig vergunningen gingen onder meer naar MisterGreen en de ANWB. Op een deel van deze snelweglocaties is inmiddels een laadstation neergezet. Fastned heeft er zo’n zestig gebouwd.

Shell en Esso hebben eind vorig jaar vergunningsaanvragen ingediend voor laadvoorzieningen bij hun tankstations op verzorgingsplaatsen De Andel, Hellevliet, Ruwiel, Peulwijk Oost, Den Ruygen Hoek en De Buunderkamp. Eind oktober besloot de minister om de aanvraag voor het plaatsen van laadpalen bij Shell-station De Andel, langs de A12 bij Gouda, goed te keuren. Of de andere tankstations ook groen licht krijgen, is nog niet bekend.

Voortbestaan Fastned en MisterGreen

Volgens Fastned en MisterGreen is de vergunningverlening in strijd met al bestaande concessies en met de zorgvuldigheid die de Staat in acht moet nemen. Het zal het voortbestaan van beide bedrijven in gevaar brengen als tankstations laadplekken mogen realiseren op dezelfde verzorgingsplaatsen waar al een laadstation van een van beide partijen is neergezet.

“Bovenstaande is extra relevant omdat de Staat het Fastned en MisterGreen als ‘basisvoorziening laadstation’ niet toestaat om haar klanten een toilet, koffie en andere faciliteiten te bieden, terwijl het benzinestation (eveneens een basisvoorziening) met laadpalen dit wel mag. Zo kunnen Fastned en MisterGreen niet eerlijk concurreren. De Staat neemt de oliemaatschappijen in bescherming ten koste van partijen zoals Fastned en MisterGreen die de Staat in 2012 juist hebben geholpen om het probleem, dat oliemaatschappijen niet wilden investeren in deze infrastructuur, op te lossen.”

Via achterdeur

Wat Fastned en MisterGreen betreft kan het niet zo zijn dat de Staat concessies uitgeeft via een officiële openbare procedure met daarbij de verplichting om voor de markt uit te investeren in infrastructuur voor elektrische auto’s. En om vervolgens meer dan 6 jaar na dato via de achterdeur de oliemaatschappijen alsnog vergunningen te verlenen voor dezelfde diensten. “Gezien het feit dat iedere verzorgingsplaats omwille van verkeersveiligheid en doelmatig gebruik van de ruimte slechts 1 benzinestation heeft (Fastned en MisterGreen mogen ook geen benzine verkopen) is het logisch dat er ook een laadstation mag staan.”

Lees ook:

Foto: Snellaadstation (Fastned)

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.