Fastned spant zaak aan tegen Shell-snellaadstations langs snelweg

Fastned heeft al 50 snellaadstations in Nederland

Mag Shell snellaadpalen plaatsen bij tankstations langs de Nederlandse snelwegen? Dat is de vraag waar de rechter zich over twee weken over gaat buigen. Volgens Fastned, dat de vergunning voor zo’n tweehonderd snellaadstations langs de snelwegen in Nederland in handen heeft, gaat het olieconcern met de nieuwe laadpalen buiten zijn boekje. Shell zelf zegt dat er op de bestaande vergunning een aanvullende beschikking is verleend om ook palen te mogen plaatsen.

Het hing al een tijdje in de lucht en inmiddels is de bom gebarsten. Fastned, aanbieder van inmiddels zo’n zestig laadstations langs de Nederlandse snelwegen, komt in actie tegen de stap van Shell om ook snellaadpunten te openen. Met dat nieuws kwam de NOS afgelopen weekend naar buiten. Volgens het bedrijf, dat in 2012 werd opgericht met als doel een netwerk van laadmogelijkheden te realiseren, mag de oliereus op de locaties langs de snelwegen volgens de vergunning alleen brandstof verkopen.

Directe concurrentie

Het bleef lang stil bij Shell, maar sinds een aantal maanden timmert het Brits-Nederlandse olieconcern flink aan de weg op het gebied van elektrisch rijden en het neerzetten van laadpalen. Zo nam het concern in oktober de Nederlandse leverancier van laadpalen NewMotion over en ging Shell onlangs een samenwerking aan met de joint venture Ionity, een partnerschap van diverse grote autofabrikanten, voor het realiseren van snellaadpunten.

Daarnaast worden er onder de naam Shell Recharge snellaadpunten geplaatst bij een groot aantal tankstations in ons land. Een van de locaties is Shell-station De Andel, langs de A12 bij Gouda. De opening van die snellaadpunten is Fastned een doorn in het oog, aangezien het bedrijf op deze locatie ook palen heeft neergezet.

Shops

Bij de laadfaciliteiten wil Fastned bovendien graag shops realiseren, zodat klanten die hun elektrische auto opladen ook naar het toilet kunnen of wat te eten of drinken kunnen halen. Dit plan zorgt vooral bij tankstationbedrijven voor gefronste wenkbrauwen. Zij moeten bij veiling van de exploitatierechten van snelwegstations namelijk flinke bedragen neertellen voor hun locaties. Volgens de tankstationhouders is er sprake van ongeoorloofde staatssteun. De zaak ligt op dit moment bij de rechter.

Vorige week werd bekend dat Fastned meer obligaties uit gaat geven dan in eerste instantie gepland. De Nederlandse exploitant van snellaadstations wil het bedrag dat wordt opgehaald, investeren in uitbreiding van het aantal laadplekken. Fastned hoopt in totaal 6 miljoen euro op te halen.

Dit bericht verscheen eerder op TankPro.nl

Foto: Snellaadstation Fastned (still uit video Fastned)

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor FluxEnergie.

1 reactie op “Fastned spant zaak aan tegen Shell-snellaadstations langs snelweg”

Johan Gort|06.12.17|14:14

Dat is een moeilijk verhaal. Staatssteun. Nou we weten allemaal wel dat de Italiaanse maffia betrouwbaarder is dan de Nederlandse staat. Het is geen wonder dat er nu een probleem is. en dat een monopoly niet mag. Ook onze royale Roverheid mag dat niet verkopen.Ik wilde eigenlijk ook wel participeren in Fastned, maar het kan alleen in Obligaties (beloftes)? Aandelen? Nee! die zijn alleen voor grote investeerders (speknekken met te veel geld). De gebruiker van Fastned horen eerst te komen!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.