FD: ‘Banken reserveren honderden miljoenen voor verduurzaming kantoorpanden’

FD: ‘Banken reserveren honderden miljoenen voor verduurzaming kantoorpanden’

5 april 2017 – ‘Banken zetten honderden miljoenen euro’s opzij om vastgoedeigenaren te bewegen hun kantoren te verduurzamen.’ Dat meldt het FD vandaag. Banken hebben er een duidelijk belang bij: ‘Vervuilende kantoren die zij gefinancierd hebben zijn over een paar jaar amper meer iets waard omdat ze niet gebruikt mogen worden.’

Het FD vroeg alle grote Nederlandse banken naar hun beleid m.b.t. de grote verduurzamingsoperatie voor kantoorpanden. Over zes jaar moeten alle kantoorgebouwen in Nederland minimaal energielabel C hebben, anders mogen ze niet meer worden gebruikt.
Het FD constateert dat de grote banken hier zeer actief op inspelen:

  • Banken reserveren nu al honderden miljoen voor de financiering van de verduurzaming. (Alleen al bij de ABN AMRO is € 1 mrd gereserveerd)
  • Ze zijn bereid de verbouwingen volledig te financieren.
  • Banken betalen de scans die laten zien hoe groot de CO2-uitstoot van een kantoorgebouw is.
  • ING financiert de certificering.
  • ‘Groene kantoren’ krijgen rentekorting.

Uit het bericht van het FD
‘(…) ING gaat het verst. Die bank heeft zijn vastgoedklanten tussen Kerst en Oud & Nieuw een brief gestuurd. ‘Ze moeten voor einde van het jaar een plan voor verduurzaming aanleveren’, zegt Peter Göbel [algemeen directeur van ING Real Estate Finance (REF) Nederland]. ‘Anders zullen wij hun vastgoed niet herfinancieren.’ (…) Door ruimhartig te financieren stimuleren banken dat er meer kantoren worden verbouwd. Gelijktijdig is dit voor de banken bittere noodzaak. De komende jaren moeten er voor miljoenen vierkante meters worden vertimmerd, waarbij er werk ontstaat voor een leger aan klussers. Gebeurt dit niet, dan lonkt er een miljardenverlies voor de banken. Vervuilende kantoren die zij gefinancierd hebben zijn over een paar jaar amper meer iets waard omdat ze niet gebruikt mogen worden. (…)’

ING wil elk jaar 15% van de kantoren die de bank financiert laten verduurzamen. ABN Amro wil dat 30% van de door haar gefinancierde kantoren volend jaar label A heeft.

 

Bronnen
FD, 5 april 2017: Banken zetten fors geld opzij voor vergroening kantoorpanden (Registratie)
Foto: Het van label G naar label A gerenoveerde kantoorgebouw van ASR in Utrecht (still uit asr-video)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.