FD-commentaar: ‘Rücksichtslose krimp van de CO2-uitstoot nodig’

17 mei 2017De energietransitie zal pijn doen. Nederland moet nu echt beginnen aan een rücksichtslose krimp van de CO2-uitstoot, schrijft het FD vandaag in een bezorgd hoofdredactioneel commentaar.

Uit het commentaar van het FD
‘(…) Tegen de wens van zowel de politiek als het grote bedrijfsleven is de Nederlandse CO2-uitstoot in het eerste kwartaal gestegen. (…) Om de klimaatdoelen te halen zal Nederland, net als een groot deel van de wereld, de komende jaren moeten inzetten op een rücksichtslose krimp van de CO2-uitstoot. Zo heeft de Nederlandse industrie afgelopen jaar 94 miljoen ton koolstofdioxide uitgestoten. Dát is waar het om draait. Een kwartaalstijging van 1,9% is de facto bijzaak.

In begrotingsjargon: het is als een debat over een miljarden mee- of tegenvaller, terwijl de € 440 mrd staatsschuld onbenoemd blijft. Met daarbij de kanttekening dat niemand in dertig jaar de staatsschuld naar € 0 wil brengen. Terwijl de CO2-reductie wel zo hard moet gaan.

De discussie moet allesomvattend zijn. Van salderingsregelingen voor zonnepanelen tot waar de miljardeninvesteringen naar toe moeten gaan. Met als belangrijkste vraag: hoe houden we de omslag naar schone energie betaalbaar, terwijl de economie blijft groeien?

Die vragen zullen de komende decennia alle facetten van de samenleving raken, terwijl de uitkomsten vorm gaan geven aan de maatschappij en de infrastructuur. De energietransitie zal pijn doen. Geen omwenteling zonder verliezers. (…)’

Bronnen
FD, hoofdredactioneel commentaar, 17 mei 2017: Debat over uitstoot moet veel breder (Registratie)
Zie ook
FluxEnergie, 16 mei 2017: CO2-uitstoot Nederland hoger – door transport en stroomproductie
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.