FD: ‘Kernenergiesector verkeert in diepe crisis’

FD: ‘Kernenergiesector verkeert in diepe crisis’

8 augustus 2016Het FD had zaterdag een uitvoerige analyse over kernenergie. De conclusie: ‘Hoewel kerncentrales nog altijd goed zijn voor ruim een kwart van de Europese stroomproductie, is de kernenergiesector in diepe crisis.’

De analyse van FD is bovenal economisch en signaleert twee gelijktijdige bewegingen: de dalende stroomprijzen en stijgende kosten voor kernenergie.

.

160808-steven_thomas
Stephen Thomas: Vele van de kernreactoren in de EU niet meer rendabel

Uit het artikel van het FD
‘(…) Stroomprijzen zijn razendsnel gedaald als gevolg van overcapaciteit, economische tegenwind en de (gesubsidieerde) opmars van wind- en zonne-energie. Tegelijkertijd hebben onder meer strengere veiligheidseisen de exploitatiekosten van kerncentrales opgedreven, zodat veel van de 129 reactoren in de EU volgens experts niet of nauwelijks nog rendabel zijn.’Kosten van windparken en zonnepanelen dalen gestaag, maar “nucleair” wordt juist duurder’, zegt Stephen Thomas, professor Energiepolitiek aan de universiteit van Greenwich. ‘En het lijkt er niet op dat die trend binnenkort keert’. Ook nieuwe projecten verlopen stroef. De vier centrales die op dit moment in aanbouw zijn in Frankrijk, Finland en Slowakije blijken tot wel drie keer duurder dan gepland. (…)’

Professor Thomas zegt tegen het FD niet in een nucleaire renaissance te geloven, omdat zonne-energie en windenergie steeds aantrekkelijker worden. De grote Europese energiebedrijven schrijven daarom fors af op hun nucleaire bezittingen. Vooral voor Frankrijk ziet Thomas grote problemen. De centrales zijn in dat land ’too old to live and too young to die’.

.

160808-Andre-Versteegh
André Versteegh (Kernvisie): Zonder kernenergie gaat het niet

.Het FD laat ook de nucleaire sector aan het woord. André Versteegh, voorzitter van stichting Kernvisie en boegbeeld van de Nederlandse nucleaire sector, stelt dat wind- en zonne-energie nooit voldoende zullen zijn om Europa volledig van stroom te voorzien. En hij wijst erop dat kernenergie schoner is dan kolen en gas.
Hij vreest wel grote problemen omdat er veel te weinig wordt geïnvesteerd in nieuwe kerncentrales – de bouw van een kerncentrale kost nu eenmaal vele jaren.

Bronnen
FD, 6 augustus 2016: Europese kernenergie diep in het defensief (Registratie)
Foto: demonstratie tegen kernenergie in het Europees Parlement (foto GroenLinks)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.