Februari: record hoeveelheid windenergie

Februari: record hoeveelheid windenergie

13 maart 2017In februari 2017 mocht Nederland een record hoeveelheid windenergie noteren. Maar liefst 1.3 TWh aan windenergie werd geproduceerd door de ruim 4000 MW aan windturbines die in zee en op land staan opgesteld. Deze hoeveelheid windenergie is goed voor 2.2% van de totale nationale energievraag in februari, eveneens een record.

Dr. ir, B.M. Visser: Renewable Energy in the Netherlands

De gegevens komen van de nieuwste editie van ‘Renewable Energy in the Netherlands’, een maandelijkse publicatie van Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool, op de website van EnTranCe.

Uit de toelichting van Martien Visser voor FluxEnergie
De hoeveelheid windenergie is een welkome opsteker voor investeerders in windenergie, want tot nu toe was deze winter juist sprake van een relatief zeer lage windopbrengst.


Voor eigenaren van conventionele centrales is de windenergieproductie niet onopgemerkt gebleven. Bovenstaande figuur laat dat zien voor de windrijke laatste week van februari. Andere figuren in de maandelijkse publicatie laten zien dat de gascentrales de tweede helft van februari fors moesten terugschakelen, terwijl in enkele gevallen zelfs het kolenvermogen een stapje terug moest doen. Deels kwam dat omdat het grote aanbod van wind in Nederland gepaard ging met flinke elektriciteitsimport uit Duitsland, want daar waaide het ook. In de toekomst zal dat vaker gaan voorkomen, want er komen nog forse uitbreidingen van het windvermogen aan.


De totale hoeveelheid hernieuwbare energie in Nederland was in februari gelijk aan 6.3% van het bruto nationale energieverbruik. De schijnbare barrière van 6% hernieuwbare energie, waar Nederland zo lang tegenaan hikte, lijkt daarmee definitief geslecht. Bovenstaande figuur uit de Entrance-publicatie laat zien op welke wijze deze 6.3% is opgebouwd.
Uit de figuur blijkt dat in hernieuwbare energie uit allerlei vormen van biomassa 55% van het totaal bedraagt. Wind en zon waren in februari, dankzij de recordhoeveelheid wind, goed voor 35% van het totaal. De bijdragen van warmtepompen, geothermie en bijvoorbeeld waterkracht zijn (nog) bescheiden. (…)’

Bronnen
EnTranCe, Renewable Energy in the Netherlands
Foto: Eneco
Portretfoto: Energiepodium
Grafieken: Renewable Energy in the Netherlands

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.