‘Nederlanders weten niet wat aardgasloos wonen inhoudt’

Nationale Klimaattop – Al bijna 100 partijen achter manifest ‘Zonder aardgas’

De overheid moet extra gas geven om duidelijk te maken hoe belangrijk de overgang naar een aardgasloze samenleving is, stelt Nederlands grootste installatiebedrijf Feenstra naar aanleiding van eigen onderzoek onder 1000 bewoners. 37% van hen weet nog niet wat aardgasloos wonen is, 12% heeft er geen vertrouwen in en 17% is faliekant tegen.

‘We moeten beter uitleggen welke voordelen aardgasloos wonen biedt’, stelt Ernie van Dalen, operationeel directeur van Feenstra in een persbericht. ‘Ons aardgas raakt op, het verbranden van fossiele brandstoffen veroorzaakt broeikasgassen, dus de enige oplossing is ons huis anders in te richten. Met elektrisch koken en stadswarmte, zonnepanelen, biogas of een warmtepomp om het lekker warm te krijgen.’

Weinig draagvlak

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders de urgentie van aardgasloos wonen nog onvoldoende zien. Maar 26% wil binnen een tijdsbestek van 20 jaar overstappen, 41% denkt aan een tijdspad van 30 tot 40 jaar, 17% aan 40 tot 50 jaar. Daarbij bleek 4% van de respondenten zich sowieso te verzetten tegen invoering van aardgasloos wonen, wanneer dan ook.

De meeste respondenten bleken weinig kennis te hebben over de gemiddelde uitstoot van CO2-gassen per gemiddeld huishouden zit Nederland, 8.000 kilo. Slechts 9% antwoordde goed met tussen de 5.000 en 10.000 kilo CO2-uitstoot, terwijl 68% geen idee had.

Het bleek veel respondenten niet duidelijk te zijn wat aardgasloos wonen betekent voor de energierekening. 28% verwacht dat de maandfactuur duurder wordt, terwijl 22% weer denkt goedkoper uit te zijn en 23% verwacht dat de rekening gelijk blijft.

Afscheid van gasfornuis en CV-ketel

Ook het afscheid van het vertrouwde gasfornuis doet de respondenten pijn. Een meerderheid van 68% heeft er een staan. 51% hiervan zegt het gasfornuis te zullen missen. Niettemin is er hoop, concludeert Feenstra: van de 30% die nu al elektrisch kookt, zegt 90% daar tevreden over te zijn. Slechts 2% is niet tevreden.

Van de 1000 geïnterviewde huishoudens, bleek 92% de woning momenteel met gas te verwarmen. 54% maakt het niets uit dat de cv-ketel verdwijnt, als het alternatief maar goed en betaalbaar is. 38% verwacht er net zo warmpjes bij te zitten, terwijl 19% vreest bovendien dat stadswarmte niet zo behaaglijk is als de centrale verwarming nu.

Daarnaast zagen verschillende respondenten ook voordelen als de CV-ketel verdwijnt: 15% is blij met de ruimte die vrijkomt, en 21% vindt de besparing op de onderhoudskosten een pluspunt.

Bron:

Feenstra, persbericht 9 mei 2017, ‘Overheid moet gas geven naar aardgasloze toekomst’

Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar (portretfoto’s Twitter/LinkedIn)

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.