Impressie Oodtpolderdijk (beeld: Innogy)

Financiële rugwind voor Innogy Eemshaven

Innogy staat een flinke stap dichter bij de bouw van het nieuwe windpark Eemshaven. De aanvraag van het elektriciteitsbedrijf voor overheidssubsidie vanuit Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) is goedgekeurd.

Windpark Eemshaven zal een vermogen krijgen van circa 50 MW. Het wordt uitgebouwd in drie zones, Oostpolder, Westereems III en Oostpolderdijk. Tegen Oostpolder, het grootste van deze drie deelparken, loopt nog een procedure bij de Raad van State. De uitspraak kan nog een half jaar op zich laten wachten.

Innogy wil hier acht turbines met een gezamenlijk vermogen van ongeveer 33 MW plaatsen. De lokale coöperatie Waddenwind wil hier dertien turbines plaatsen, samen goed voor 52 MW. Ook zij hebben een subsidie-aanvraag ingediend. De procedure bij de Raad van State is ook tegen de bouw van deze turbines gericht.

Meer overheidsgrond ter beschikking stellen

In Oostpolderdijk plant Innogy drie turbines op de zeedijk ten oosten van de haven. De zeedijk is eigendom van de Nederlandse staat. “Innogy pleit al langer voor de ontwikkeling van duurzame energie op rijksgronden. Recent meldde het voortgangsrapport over het Energieakkoord dat de overheid hierop wil inzetten. Wij kijken ernaar uit om hieraan mee te werken,” zet Jorrit de Jong, woordvoerder van Innogy.

De twee nieuwe turbines voor Westereems III moeten twee kleinere en oudere exemplaren vervangen in het noordwesten van de haven. De nieuwe windtiurbines zullen niet op dezelfde plaats staan als de oude, want daar komt er een heliport.

Indien de Raad van State groen licht geeft zal het nieuwe windpark in 2019 en 2019 worden gebouwd. Daarmee zou de provincie Groningen ook haar provinciale taakstelling van 855,5 MW op het land in 2020 halen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.