Fipronilmest en -eieren gebruikt voor groene energie

By Herzi Pinki (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Met Fipronil besmette eieren kunnen worden gebruikt als biomassa voor het opwekken van groene energie en grondstof voor de cementindustrie. De mest van de besmette kippen wordt verstookt in de biomassacentrale in Moerdijk. 

Het Brabantse bedrijf Rendac verwerkt dagelijks 2,5 miljoen eieren tot vet en meel. Het vet kan door energiecentrales gebruikt worden voor het opwekken van groene energie, terwijl het meel interessant is als grondstof voor de cementindustrie. Rendac is daarmee het enige bedrijf in Nederland dat de Fipronil-eieren verwerkt. “Het aanbod van vervuilde eieren is vele malen groter maar meer kunnen we in verband met onze processen niet aan’’, zegt directeur Sjors Beerendonk in het Algemeen Dagblad. Om de eieren kunnen te verwerken, worden ze vermengd met ander dierlijk materiaal, zoals dode kippen. Als daarbij in verhouding te veel eieren gebruikt worden, wordt het proces te nat.

Mest als biomassa

Mest van pluimveehouderijen waar eieren met Fipronil werden aangetroffen, wordt verwerkt in de Biomassacentrale (BMC) in Moerdijk. Dat is besloten na overleg tussen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), het ministerie van Economische Zaken en onder meer vertegenwoordigers uit de pluimveesector. De hoge temperaturen in de BMC centrale zouden de meest veilige manier bieden om de Fipronil af te breken.

Bronnen:

  • Algemeen Dagblad, 10 augustus 2017, ‘Miljoenen gifeitjes worden groene stroom’
  • Omroep Brabant, 5 augustus 2017, ‘Miljoenen Fipronil eieren belanden bij verwerker in Son’

Foto: Chicken on the manure, Styria – by Herzi Pinki (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.