Het kán: een flat renoveren tot energieneutraal


14 februari 2017
 – Update – De Woonstichting SSW in Bilthoven renoveert twee flatgebouwen in De Bilt tot energieneutrale gebouwen. De renovatie van de flats is uitgevoerd door  ‘De Verduurzamers’. De gebouwen zijn van energielabel F naar A gegaan.

‘De Verduurzamers’ is een samenwerking van Heijmans, Talen Vastgoedonderhoud, ag NOVA architecten en Trecodome. Ze hebben zich gespecialiseerd in betaalbare en energiezuinige renovatie.

Uit een bericht van Duurzaam Gebouwd
‘(…) “We zijn erg trots op dit project”, laat SSW-directeur/bestuurder Jessie Bekkers-Van Rooij weten. “We investeren in energiebesparende maatregelen, die zorgen voor een verlaging van de energielasten van onze huurders.” (…) “Dit krijgt zeker navolging, want de overheid wil meer milieuvriendelijke en energieneutrale woningen”, aldus architect Jeroen Osendarp.(…)’

De maatregelen:

  • Ingrepen aan gevel, kozijnen en daken
  • 268 zonnepanelen
  • ingenieuze technische oplossing met brandstofcellen voor de warmteopwekkingsinstallatie
  • drievoudig glas
  • een warme jas van een dik pak isolatie
  • individuele balansventilatie in combinatie met warmteterugwinning
  • collectieve warmtepompen

Uit een persbericht van SSW
‘(…) Veel comfortabeler
De bewoners van beide woongebouwen zijn tijdens het renovatieproces nauw betrokken bij de plannen. Tijdens de ingrijpende verbouwing woonden de huurders gewoon in hun huis. “Daar heb ik me wel een beetje in vergist”, aldus een bewoonster uit de Van Erpweg. “De rommel is gelukkig achter de rug en inmiddels geniet ik al een paar maanden van mijn comfortabele ‘paleisje’. Met een prachtige nieuwe keuken, nieuwe douche en een eigen cv-ketel. Zo fijn dat ik zelf de temperatuur kan regelen in mijn huis!”. Dat de woning veel comfortabeler zijn geworden is de reactie van veel huurders. “Alle isolerende ingrepen zijn goed merkbaar. Het tocht niet meer en de warmte blijft in huis. Zelfs ’s nachts koelt het nauwelijks af”, meldt een tevreden huurder.

Primeur
SSW heeft een primeur: de renovatie van de flatgebouwen is als een van de eerste in Nederland voor een deel van de woningen energieneutraal uitgevoerd. Jessie Bekkers-Van Rooij, directeur-bestuurder van SSW: “Wij zijn heel trots op dit duurzaamheidsproject. SSW investeert in energiebesparende maatregelen die zorgen voor verlaging van de energielasten van onze huurders. Ook hebben we in dit project veel ervaring opgedaan voor volgende plannen, want duurzaamheid is en blijft komende jaren een focuspunt voor SSW.” (…)’

Vóór de renovatie

Bronnen
Duurzaam Gebouwd, 13 februari 2017: Energieneutraal flatgebouw in De Bilt
SSW: Renovatie Mr. S. van Houtenweg / H. van Erpweg
Website De Verduurzamers 
De Verduurzamers: De Bilt – Van Erpweg & Van Houtenweg
Foto’s: De Verduurzamers
Zie ook
FluxEnergie, 14 februari 2017: Een flat zonder aardgas? Lastig en duur

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.