Een flat zonder aardgas? Lastig en duur

Een flat zonder aardgas? Lastig en duur

14 februari 2017In 2050 moeten alle Nederlandse woningen van het gas af zijn, ook de flatgebouwen. En voor de flats blijkt dat knap lastig en duur te zijn. In Utrecht ging Nieuw Utrechts Peil met een proefproject aan de slag, in een deel van een bestaand flatgebouw. De woningen van dat deel zijn nu energieneutraal én ‘all electric’.

Nieuw Utrechts Peil is een consortium dat flatwoningen ‘groen’ maakt, in dit geval in opdracht van de eigenaar, woningcorporatie Mitros.

Trouw bericht erover en sprak o.a. Aart Verkaik, directeur van bouwbedrijf Vios. 
‘(…) Het afsluiten van gas bij flatgebouwen met huurwoningen: “Dat is moeilijker dan bij een rijtjeswoning, appartement of een vrijstaand huis”, zegt Verkaik. “Dat komt doordat je te maken hebt met hoogbouw. Dus veel woningen onder één dak, met beperkte ruimte voor zonnepanelen. En omdat er zo veel woningen duurzaam gemaakt moeten worden, zijn grote pompen en installaties nodig.” (…)
Verkaik geeft toe: de duurzame renovatie van de flatwoningen was schreeuwend duur. “Het maximale budget was 75.000 euro per woning. De gebruikte installaties, zoals warmtepompen die energie uit de bodem en de buitenlucht halen, zijn nu nog heel duur.” (…)
Het project is nu totaal niet rendabel, zegt Verkaik. Maar het moét gebeuren, zegt hij. “Want uiteindelijk moeten alle flats een duurzame renovatie ondergaan. Dan kun je maar beter zorgen dat je nu in kaart brengt hoe dat kan.” Ambtenaren uit Amsterdam en Rotterdam kwamen in Utrecht al een kijkje nemen bij de flat. (…)’

De bewoners in de proefflats betalen nu € 5 per maand voor hun ‘energieabonnement’, en dat is het. Overigens mag de eigenaar van de flat een energieprestatievergoeding in rekening brengen. Maar de hoogte daarvan (€ 1,40 per m2 per mnd) is te laag om de kosten te dekken.

Bronnen
Trouw, 10 februari 2017: Een flat zonder aardgas? Geen sinecure (via Blendle)
Mitros, 10 december 2015: Nieuw Utrechts Peil bouwt de ‘flatmettoekomst’
Website Flatmettoekomst
Foto’s: Mitros
Zie ook
FluxEnergie, 14 februari 2017: Het kán: een flat renoveren tot energieneutraal

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.