Flinke groei in grote zonnestroomprojecten

Flinke groei in grote zonnestroomprojecten

28 juli 2016 – In een paar maanden tijd is het aantal grote zonnestroominstallaties (meer dan 1MWp) verdubbeld en groeide de capaciteit van deze installaties nog sterker, met zo’n 150%. Dat blijkt uit cijfers van Polder PV.

Peter Segaar van de website Polder PV houdt al geruime tijd de ontwikkelingen van zonne-energie in Nederland bij. Hij constateert een snelle groei in met name de grotere projecten. ‘Dat is niet verbazingwekkend: de SDE 2014 implementatie is in volle gang, en inmiddels beginnen ook de grote projecten, die een langere looptijd hebben bij de voorbereiding, feitelijk te worden opgeleverd.’

De groei was het sterkst bij de grootste installaties van 1 MWp of meer: sinds december 2015 149% groei in capaciteit, bij een verdubbeling van het aantal installaties.
Maar ook bij de installaties van 250 tot 500 kWp was de groei in een half jaar aanzienlijk: 80% groei in capaciteit (bij een groei van 42% van het aantal projecten).
Peter Segaar: ‘In de single-site projectenlijst van Polder PV staan nu al ruim 700 (fysiek aan het net gekoppelde) zonnestroom genererende installaties van elk 100 kWp of groter. Een realiteit die zeer waarschijnlijk slecht bekend is in de PV sector.’

Polder PV heeft ook de capaciteit per provincie geturfd voor meer dan 700 single-site projecten van 15 kWp of groter. Noord-Brabant, Noord-Holland en Gelderland scoren het best en Utrecht, Groningen en Zeeland het slechtst.

Schermafdruk 2016-07-28 08.07.27

Bronnen
Polder PV, 25 juli 2016: Update statistiek PV projecten lijst Polder PV – Meer dan 700 single-site installaties >= 100 kWp.

Foto: Essent (De zonnecentrale op stadion Euroborg van FC Groningen. Tot stand gekomen door een crowdfundingactie van de stichting 1miljoenwatt en Essent.)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.