foto: Fluxys

Fluxys danst de sirtaki

De overeenkomst werd ondertekend tijdens een plechtige ceremonie. Aanwezig waren onder meer de Griekse minister van milieu en energie Giorgos Stathakis, ceo van Snam Marco Alverà, ceo van Enagás Marcelino Oreja en cco van Fluxys Arno Büx.

Het Europese consortium met het Italiaanse Snam (60%), het Spaanse Enagás (20%) en het Belgische Fluxys (20%) heeft vandaag in Athene de overeenkomsten ondertekend met Hellenic Republic Asset Development Fund (HRADF) en Hellenic Petroleum voor de overname van 66% in Desfa, de operator van de Griekse infrastructuur voor het transport van aardgas.

In april hadden de Grieken na een lange en ietwat moeizame commerciële verkenningsdans het bod van 535 miljoen euro aanvaard dat het consortium eerder had ingediend voor de privatisering van Desfa. Het tekenen van de contracten volgt op de vergunningen die recent werden verstrekt door de Europese Commissie en de Griekse Rekenkamer. De afronding van de transactie wordt verwacht in het einde van dit jaar: ze is onder meer afhankelijk van wanneer de interne reorganisatie bij HRADF en Hellenic Petroleum om rechtstreekse aandeelhouders te worden van Desfa (momenteel deelneming via Depa) wordt voltooid en wanneer Desfa door de Griekse regulator RAE wordt gecertificeerd volgens het model van ‘ownership unbundling.’

Ook na de ‘privatisering’ behoudt Desfa zijn publiek karakter. Overheden –zij het geen Griekse– zijn de meerderheidsaandeelhouders van zowel Fluxys als Snam en de referentieaandeelhouder van Enagas. Desfa beheert bovendien zijn vervoersnetwerk van ongeveer 1.500 km hogedrukleidingen en een hervergassingsterminal voor vloeibaar aardgas in Revithoussa binnen een strikt gereguleerd kader.

Griekenland is een belangrijk kruispunt van de bevoorradingsdiversificatie en het ontsluiten van nieuwe aardgasroutes in Europa en kan daardoor een belangrijke draaischijf worden voor gas in Zuidoost-Europa. Met de steun van Snam, Enagás en Fluxys, de drie Europese infrastructuurbedrijven die het meest betrokken zijn in de oprichting van de Energie-unie, zal Desfa zijn strategische positie in het Middellandse Zeegebied ten volle kunnen benutten, melden de nieuwe meerderheidsaandeelhouders. Ze zijn ook van plan de Griekse aardgasmarkt te doen groeien, er de emissies te verlagen en er innovatieve toepassingen en nieuwe bronnen van aardgas te promoten.

Het consortium heeft een financieringspakket verworven met een looptijd van meer dan tien jaar, ter waarde van ongeveer 65% van de waarde van de onderneming. De financiering is momenteel nog onder voorbehoud van de bevredigende afwerking van de documentatie en wordt naar verwachting in één van de komende weken afgerond.

Pascal De Buck, gedelegeerd bestuurder en ceo van Fluxys: “Fluxys en zijn partners zullen ook transitinitiatieven bevorderen waarmee nieuwe aardgasbronnen worden ontsloten voor de Europese Unie. Bovendien heeft het consortium de bagage om technische en operationele expertise aan Desfa over te dragen. Zo kunnen voor Griekenland nieuwe gastoepassingen zoals cng voor auto’s, lng voor zware vrachtwagens en schepen worden ontwikkeld en er hernieuwbare gassen zoals biomethaan worden geïntroduceerd, om er zo de uitstoot van schadelijke stoffen en broeikasgassen drastisch te verminderen.”

Snam

Snam werd in 1941 opgericht onder de naam Società Nazionale Metanodotti. Het is actief in Italië en via dochterondernemingen in Oostenrijk (Tag en GCA), Frankrijk (Teréga) en het Verenigd Koninkrijk (Interconnector UK). De onderneming is een van de hoofdaandeelhouders van Tap (Trans Adriatic Pipeline, 20%) van Turkije naar Italië. Die is in aanbouw en moet gas uit Azerbeidzjan en mogelijk ook andere bronnen naar Europa vervoeren.

Snam beheert het grootste aardgasvervoersnet in Europa (meer dan 32.500 km in Italië en in totaal ongeveer 40.000 km samen met internationale dochterondernemingen), aardgasopslagcapaciteit (16,7 miljard m³ in Italië en in totaal ongeveer 20 mld. m³ samen met internationale dochterondernemingen) en de eerste LNG-terminal van Italië. Daarnaast is het ook aandeelhouder van de grootste terminal van het land.

Enagás

Enagás is het toonaangevende bedrijf met de meeste LNG-terminals en de grootste hervergassingscapaciteit in Europa. Het heeft bijna vijftig jaar ervaring en is actief in Spanje, Mexico, Chili, Peru en Zweden. Daarnaast is het aandeelhouder in de Tap (16%). Het bedrijf dat als vervoersnetbeheerder is gecertificeerd door de Europese Unie, geldt als internationale standaard voor de aanleg en de exploitatie van gasnetten. Het is eigenaar van meer dan 12.000 km leidingen, vier strategische opslagvestigingen en acht hervergassingsinstallaties. In Spanje is Enagás de technische beheerder van het gasnet en heeft het de belangrijkste gasinfrastructuren van het land ontwikkeld.

Fluxys

Fluxys is een belangrijke gastransitbeheerder en biedt een combinatie van aardgasvervoer, aardgasopslag en terminalling van vloeibaar aardgas. Naast zijn leidingen en installaties voor opslag en lng-terminalling in België, heeft Fluxys onder meer ook deelnemingen in een lng-bunkerschip, de Interconnector- en BBL-leidingen die het Verenigd Koninkrijk verbinden met het Europese vasteland, de lng-terminal van Duinkerke in Frankrijk, de Nel- en Tenp-leidingen en het Eugal-project in Duitsland, de Transitgas-leiding in Zwitserland, de Swedegas-infrastructuur in Zweden en de Tap (19%).

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.