foto: Fluxys

Fluxys en Enagás stappen uit Swedegas

De Belgische en Spaanse aardgasinfrastructuurbedrijven Fluxys en Enagás hebben een overeenkomst ondertekend om samen hun volledige deelneming in Swedegas, de eigenaar en beheerder van het Zweedse hogedruk-gasnet, te verkopen aan FS Gas Transport.

FS Gas Transport is onrechtstreeks een 100%-dochtermaatschappij van het fonds European Diversified Infrastructure Fund II van het Britse First State Investment. First State, dat ook eigenaar is van het grootste gasdistributienet in Zweden, heeft Fluxys en Enagás benaderd met een bod om Swedegas over te nemen voor een totaalbedrag van 2.048 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 192 miljoen euro). Beide bedrijven, elk met een aandeel van 50% in Swedegas, gingen akkoord met dit voorstel. De verkoop wordt wel pas afgesloten nadat de Zweedse mededingingsautoriteit haar akkoord heeft gegeven aan de transactie.

In de voorbije drie jaar is Zweden onder Swedegas uitgegroeid tot een belangrijke groeimarkt voor kleinschalig lng (vloeibaar aardgas) voor zowel de scheepvaart als de industrie. Swedegas heeft ook de voorbereidingen voltooid voor een gezamenlijke aardgasbalanceringszone met Denemarken.

Motivering

De voorbije jaren trad Fluxys steeds op als koper van buitenlandse gasinfrastructuur. Een verkoop is ongewoon. “Het bod van FS Gas Transport was een mooie opportuniteit,” licht woordvoerder Rudy Van Beurden toe. “We kunnen ons nu meer concentreren op de LNG-terminal in Duinkerke, waarvan we sinds kort meerderheidsaandeelhouder zijn. We hebben ons ook sterk geëngageerd in het Griekse gasnet Desfa en in de Duitse pijpleidingen Eugal en Nel.”

Maar waarom Zweedse activa verkopen en Griekse houden? “Nel en Eugal zijn toevoerleidingen richting België, net als de Transadriatische Pijplijn (Tap), waarin we eveneens participeren. Desfa sluit aan op de Tap. Belangrijk is ook dat we in Zweden het gebruik van lng op gang hebben gebracht. Dat speelt in het voordeel van onze lng-terminal in Zeebrugge. De nieuwe eigenaren van Swedegas zullen dit proces niet terugdraaien.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.