Fluxys en Snam worden enige aandeelhouders Interconnector

Het Belgische Fluxys en het Italiaanse Snam worden de enige aandeelhouders in Interconnector UK, de beheerder van de strategische gaspijplijn onder de Noordzee tussen Zeebrugge en het Britse Bacton.

Fluxys en Snam nemen aandelen over van het Canadese pensioenfonds Caisse de dépôt et placement du Québec, goed voor 33,5 procent van het totaal. Ze beschikten daartoe over een verkooprecht. Na de transactie zullen Fluxys en Snam met respectievelijk 76,32 procent en 23,68 procent, deels via dochterbedrijven, de enige eigenaren zijn van Interconnector UK. De Canadezen verdwijnen niet helemaal uit Interconnector. Ze beschikken immers nog over 20 procent van de aandelen in Fluxys zelf.

De overnameprijs, circa 75 miljoen Britse pond, ligt in verhouding een flink eind lager dan wat Fluxys eind 2015 neertelde voor de overname van de 10 procent die het Russische Gazprom tot dan bezat in Interconnector. Een mogelijke oorzaak hiervan is de gewijzigde economische omgeving. In oktober 2018 vervallen oorspronkelijke langetermijncontracten voor het gebruik van ‘de’ Interconnector. De leidingbeheerder moet zich dan ook voorbereiden op een nieuwe marktomgeving, waarin kortetermijncontracten en commerciële flexibiliteit centraal staan.

Strategische betekenis

Toch is de strategische betekenis van de onderzeese gasleiding niet afgenomen, zeker niet met op de achtergrond de nakende inkrimping van de aardgasproductie in Nederland. Toen ze in 1996 werd gebouwd, moest ze dienen om Noordzeegas vanuit Groot-Brittannië naar het vasteland te pompen. Toch werd ze meteen uitgerust om gas in beide richtingen te transporteren. Dit houdt in dat ze kan inspelen op veranderingen, om fysieke, politieke of prijseconomische redenen, in het marktaanbod. Ze kan bijvoorbeeld worden ingezet om Russisch of Noors gas of om aardgas uit het Midden-Oosten, dat met LNG-tankers naar Zeebrugge wordt gebracht, naar de Britse eilanden te pompen. In combinatie met de LNG-terminal in Zeebrugge, eigendom van Fluxys, zorgt Interconnector ervoor dat België voor zijn gastoevoer niet afhankelijk is van een of twee leveranciers.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.