Follow This: ‘Shell moet helemaal over op zon en wind’

Follow This: ‘Shell moet helemaal over op zon en wind’

2 februari 2017 – ‘De cijfers van Shell laten zien dat olie en gas steeds minder lucratief worden’, zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This, een beweging van groene Shell-aandeelhouders. ‘Hoog tijd om te gaan investeren in de energievoorziening van de toekomst: zon, wind en alle andere mogelijkheden om de energievoorziening te verduurzamen.’

Uit een persbericht van Follow This
‘(…) Zowel de omzet als de winst van Shell daalden in 2016. De omzet daalde van 265 miljard dollar in 2015 tot 234 miljard dollar in 2016. De winst ging van 11,4 naar 7,2 miljard dollar, zo maakte Shell vanmorgen bekend. (…)
De lage winst heeft meer met de hoge winningskosten te maken dan met de relatief lage olieprijs (10 jaar geleden leverde een olieprijs van 50 dollar nog torenhoge winsten op). De duurzame alternatieven, zoals wind op zee, worden exponentieel goedkoper. Shell heeft onlangs zelf ervaren dat de kosten van wind op zee van 17 naar 5,5 cent per kilowattuur konden (de winningskosten van olie verdrievoudigden in de afgelopen 10 jaar).
Toch zal in 2017 meer dan 99 procent van Shells investeringen (ongeveer 25 miljard dollar) nog steeds gaan naar olie en gas. Minder dan een procent (ongeveer 200 miljoen dollar) gaat naar duurzame energie, onder andere in het bouwen van een windpark op de Noordzee.
“Er is maar één manier om onafhankelijk te worden van de olieprijs en dat is investeren in nieuwe business modellen. Shell zou niet meer moeten zoeken naar nieuwe olie- en gasbronnen, maar naar nieuwe verdienmodellen, bijvoorbeeld in wind- en zonne-energie en in de opslag van duurzame energie.” (…)’

Follow This is een beweging van groene aandeelhouders Shell. De resolutie “Shareholders support Shell to take leadership in the energy transition”, ingediend door Follow This komt ter stemming op volgende Shell-aandeelhoudersvergadering op 23 mei.
Follow This liet voor het eerst van zich horen op de aandeelhoudersvergadering van Shell in 2015.

Bronnen
Follow This, 2 februari 2017: Winst Shell blijft dalen, reactie of einde fossiele tijdperk blijft uit (geen URL bekend)
Foto: Follow This. Links Mark van Baal (Follow This), rechts Ben van Beurden (Shell)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.