Follow This teleurgesteld over strategie Shell

Follow This teleurgesteld over strategie Shell

7 juni 2016In de nieuwe strategie voor Shell die topman Ben van Beurden vandaag onthulde, gaan de (verminderde) investeringen vooral naar diepzee olie- en gaswinning, chemie en schaliegas. Follow This vreest ‘stranded assets’ en is teleurgesteld in de bescheiden rol van hernieuwbare energie in de strategie.

Uit een persbericht van Follow This
‘(…) “In nieuwe energie zijn kansen voor Shell om schaalgrootte en winstgevendheid te bereiken,” zegt Shell-CEO Ben van Beurden in Shells strategy update vandaag.
“Nu de energietransitie zich ontvouwt, hebben we de intentie om een portfolio op te bouwen in zowel biobrandstoffen, waterstof en slimme consumentenoplossingen als in zon- en windenergie”
“Na de hoopvolle aandeelhoudersvergadering, is dit toch een teleurstellend bericht” zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This, een beweging van groene aandeelhouders Shell. “Duurzame energie staat weliswaar op de agenda, maar wij verwachten een stip op de horizon.”
Na de uitspraken “We kunnen meer doen en we zullen meer doen (aan duurzame energie)” en “zie wat we doen in de komende maanden, kwartalen en jaren” van Ben van Beurden tijdens de aandeelhoudersvergadering, waarin de Nederlandse pensioenfondsen vroegen om meer leiderschap in de energietransitie, had Follow This meer verwacht.
Als groeimogelijkheden spreekt Van Beurden vooral over diepzee-olie (bijvoorbeeld in Brazilië en de Golf van Mexico), petrochemie en schaliegas. Hier zal het grootste deel van Shells investeringen (25 tot 30 miljard dollar per jaar) heen gaan.
“Deze investeringen lopen een zeer groot risico verloren te gaan als stranded assets,” (waardeloze bezittingen vanwege klimaatbeleid) zegt Van Baal. Volgens Carbon Tracker, een Britse denktank van bankiers, loopt Shell nu al het risico op 77 miljard dollar aan stranded assets in de komende 10 jaar wanneer de wereld binnen de 2 graden klimaatverandering wil blijven. (…)’

Bronnen
Follow This, persbericht, 7 juni 2016: Shell hint op investeringen in duurzame energie. Follow This teleurgesteld (geen link)
FluxEnergie, 7 juni 2016: Shell gaat nog minder investeren en zet in op diepzee en chemie

Foto: Follow This

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.