‘Fossiele energiebedrijven zijn geen veilige investering meer’

‘Fossiele energiebedrijven zijn geen veilige investering meer’

25 januari 2016 – ‘Het einde van het fossiele tijdperk is in zicht. Dat maakt kolen, olie en gas een steeds riskantere investering. Het wordt tijd dat pensioenfondsen en andere beleggers met hun voeten gaan stemmen tegen fossiele energiebedrijven die niet van koers veranderen. Wat beleggers uit fossiel halen, kunnen ze opnieuw investeren in duurzame energie.’ Zo vat De Correspondent de mening van financieel analist Mark Campanale samen.

De Correspondent volgde een lezing van Campanale in Amsterdam. Mark Campanale is mede-oprichter van Carbon Tracker. De analisten van deze Britse denktank vertalen de klimaatverandering en de energietransitie in de taal van de financiële markten. Ze zijn ook de bedenker van de term ‘carbon bubble’.

Uit het artikel van De Correspondent
‘(…)Campanale sympathiseert met de activisten van de divestment-campagne en hij voedt ze – nog altijd – met argumenten. In het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger, waar hij vorige week woensdag op het podium stond, vertelde hij onder meer:

  • Dat olie- en gasbedrijven verkeerde inschattingen maken over de toekomstige vraag. Ze denken dat de vraag naar olie en gas zal blijven stijgen omdat de wereldbevolking blijft groeien en welvarender wordt. Maar daarbij houden ze onvoldoende rekening met de snel dalende kosten van duurzame energie, waardoor de vraag juist lager zal uitvallen.
  • Dat kolen-, olie- en gasbedrijven de komende tien jaar 2 biljoen dollar – 2.000 miljard uit willen geven aan projecten die niet meer nodig zijn in een tweegradenscenario. Om klimaatdoelen te halen zou alle nieuwe exploratie per direct moeten stoppen, zegt Campanale.
  • Dat met name de westerse, beursgenoteerde ondernemingen zoals Shell en BP de duurste en riskantste projecten hebben opgetuigd. Juist deze ondernemingen hebben geïnvesteerd in schalie-oliewinning in de VS, exploratie op de Noordpool, oliewinning uit teerzanden (in Canada) en op de bodem van de oceaan. Dat maakt ze kwetsbaar in een wereld die versneld overschakelt naar duurzaamheid en investeringen in deze bedrijven in toenemende mate riskant.

Campanale is al lang niet de enige meer die deze boodschap verkondigt. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs berekende vorig jaar bijvoorbeeld dat 1 biljoen dollar aan reeds gedane investeringen van oliebedrijven niet meer rendabel zijn bij een olieprijs van 70 dollar per vat. Bij de huidige olieprijs van ongeveer 30 dollar zijn nog veel meer investeringen onrendabel. Het idee dat een groot deel van de reserves in de grond moet blijven is al bijna gemeengoed: de Amerikaanse president Barack Obama, het IMF, presidenten van verschillende centrale banken en vooruitstrevende investeerders hebben het omarmd.

Campanale vindt het onverkroppelijk dat olie- en gasbedrijven toch nog steeds geen scenario’s hebben voor als de vraag naar hun producten terugloopt. Dat ze er geen rekening mee houden dat groene energie zich misschien sneller ontwikkelt dan wordt gedacht (iets wat de afgelopen tien jaar telkens opnieuw is gebeurd). En wat gebeurt er als de olieprijs laag blijft en de dure fossiele projecten nooit meer uit de rode cijfers komen? Dan zijn aandeelhouders de pineut. De voortekenen zijn nu al zichtbaar. (…) Shell, ExxonMobil en Chevron hebben hun uitgaven tussen 2009 en 2013 enorm opgevoerd, terwijl hun productie tot op heden op peil blijft of daalt. De uitgaven zijn in de afgelopen twee jaar teruggeschroefd, maar de productie blijft achter. Simpel gezegd: deze bedrijven moeten steeds harder rennen om stil te blijven staan. Een van de gevolgen is dat olie- en gasbedrijven zich steeds dieper in de schulden steken om de zoektocht naar nieuwe reserves te bekostigen. (…)’

 

Bronnen
De Correspondent, 21 januari 2016: Deze analist weet het zeker: fossiele energiebedrijven hebben hun beste tijd gehad (Registratie. Alleen voor leden. Lidmaatschap € 6 p.mnd.)
Website Carbon Tracker 
Foto: Campanale (still uit Youtube-film)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.