Veel fouten in energienota’s – ‘ACM, grijp in!’


7 februari 2017
Energienota’s bevatten veel fouten en omdat de nota’s gecompliceerd zijn is het moeilijk de fouten te ontdekken. Dat stelde de Vereniging Eigen Huis (VEH) gisteravond in het tv-programma Radar (AVROTROS). De VEH onderzocht 200 nota’s en vond daarbij veel uiteenlopende fouten, bij diverse leveranciers. De VEH wil dat de toezichthouder ACM ingrijpt.

Cindy van de Velde (VEH): ‘Energienota lijkt steeds meer op een complex financieel product’

Uit het persbericht van de VEH
‘(…) Consumenten moeten er op kunnen vertrouwen dat hun nota klopt en bovendien bij fouten niet, zoals nu gebeurt, van het kastje naar de muur worden gestuurd. Vereniging Eigen Huis roept toezichthouder ACM dringend op tot gedegen onderzoek en stringent toezicht op de juistheid van energienota’s. Daarnaast pleit de vereniging voor een verplicht vaste structuur van de energienota, zodat de consument zijn nota ook zelf beter kan controleren.
Voor veel huishoudens vormt de energienota na de hypotheek of huur de grootste maandelijkse woonlast. In 2014 trok Vereniging Eigen Huis bij minister Kamp al aan de bel over de noodzaak van een duidelijkere en beter te controleren energienota. Die oproep heeft nauwelijks verbetering gebracht. Vereniging Eigen Huis pleit al jaren voor een vaste structuur en vaste terminologie op de energienota, zodat vergelijken en controleren makkelijker wordt. Maar ook dan blijven diverse onderdelen van de factuur oncontroleerbaar, zoals bijvoorbeeld de hoogte van de regiotoeslagen, de juistheid van de correctiefactor gas of van de netbeheerkosten. Daarom vraagt de vereniging de ACM ook om de kwetsbare elementen op de energienota te onderzoeken.  Op basis hiervan kan de ACM dan passende maatregelen nemen.
De consument betaalt nu de rekening voor de complexiteit van de energienota. Bij fouten gaat het vaak om tientjes en soms over honderden euro’s. Dit kan zo niet langer. Algemeen directeur Cindy van de Velde: “Door toekomstige ontwikkelingen, zoals meer zelf energie opwek met zonnepanelen en flexibele energieprijzen per uur, wordt het nog belangrijker dat de nota overzichtelijk wordt en dan ook klopt. De energienota lijkt steeds meer op een complex financieel product. Het is zo ingewikkeld, dat consumenten zelf fouten vaak niet meer kunnen zien. De branche lijkt het zo wel prima te vinden, maar de consument heeft recht op een duidelijke en juiste nota. Daarom moet de ACM ingrijpen.” (…)’

Uitzending Radar 6 februari 2017 (vanaf 5’50”, lengte 7′))

Bronnen
Vereniging Eigen Huis, 6 februari 2017: VEH: veel fouten in oncontroleerbare energienota
Radar TV, 6 februari 2017: Energierekening niet te controleren
Foto’s: stills uit uitzending Radar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.